Nieuws

Niets mis met synthetische ETF's

Detlef Glow is blij dat Europees marktleider iShares weer synthetische ETF's verkoopt. Dat zal zal uiteindelijk de kwaliteit van alle Europese ETF's verder verhogen en de kosten omlaag brengen, denkt hij.

Nadat iShares, de grootste ETF-verkoper in Europa met een marktaandeel van bijna 50%, met de lancering van een op swap gebaseerde ETF op de S&P 500 terugkeerde naar het gebruik van synthetische ETF's, schreef ik De comeback van synthetische ETF's.

Mijn boodschap is dat deze stap wel eens een gamechanger kon zijn in de Europese ETF-markt. Synthetische indexreplicatie werd tot 2011 op grote schaal toegepast in de Europese ETF-sector. Beleggers waardeerde de lage tracking error en in sommige gevallen de betere prestaties van deze producten in vergelijking met ETF's die gebruik maakten van fysieke replicatie.

Maar in de nasleep van de financiële crisis voerden critici aan dat ETF's die een swap gebruiken om hun onderliggende indexen te repliceren extra risico aan hun portefeuilles toevoegen. Beleggers begonnen met verkopen van synthetische ETF's.

Voor alle soorten activa

De voorkeur voor fysieke replicatie is duidelijk te zien in marktaandelen, gemeten naar beheerd vermogen, voor replicatiemethodes. ETF's die gebruik maken van fysieke replicatie hadden eind oktober een marktaandeel van 84,28% (42,12% volledige replicatie, 42,16% geoptimaliseerde replicatie).

Synthetische ETF's moesten het doen met slechts 14,11% van de markt. Een nadere trendbeschouwing toont aan dat de groei van geoptimaliseerde replicatie samenvalt met de groei van obligatie-ETF's.

Dat is niet verwonderlijk, gelet op de structuur van veel obligatie-indices, die vaak obligaties met een lage liquiditeit bevatten. Volledige replicatie is daarentegen de belangrijkste replicatiemethode voor ETF's in aandelen en grondstoffen. Het is opmerkelijk dat synthetische replicatie de enige replicatiemethode is die wordt gebruikt voor alle soorten activa.

raex

Wat de gemiddelde ETF-kosten betreft, was synthetische replicatie eind oktober 2020 duurder dan volledige replicatie.

raex

De tijd zal leren welke replicatiemethode de toekomstige voorkeur van Europese beleggers krijgt. Dat iShares weer de stap maakt naar synthetische replicatie zal het marktaandeel van synthetische ETF's zeker stuwen.

Een breder gebruik van synthetische replicatie betekent dat de concurrentie in de Europese ETF-sector zal toenemen, omdat beleggers een extra mogelijkheid hebben om in bepaalde markten te beleggen.

Op basis van de kwaliteit van de replicatie en de kosten die daarvoor worden gevraagd zullen zij hun keuzes maken. Dat kan leiden tot aanpassing van huidige portefeuilles. Het gevolg zal zijn dat de kwaliteit van ETF's verder verbetert en dat de kosten verder dalen.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie