Nieuws

Private equity onder vuur

Aan geld ontbreekt het de private equity-sector niet, maar wel aan goede resultaten, schrijft het CFA Institute.

De resultaten van private equity (PE) zijn de laatste jaren nogal volatiel. Ze vallen ook tegen en zijn lastig in te schatten voor beleggers. Volgens het CFA Institute gaat dat steeds meer ten koste van hun reputatie.

CFA wijst in een blog onder andere op een studie van McKinsey waaruit blijkt dat de consistentie in de resultaten van PE-fondsen de laatste decennia duidelijk is afgenomen. McKinsey noemt daarvoor drie redenen.

  1. In Noord-Amerika en Europa is de verkoop van bedrijven of projecten aan PE-fondsen goed geregeld. Het zijn veilige transacties, die voor een breed publiek toegankelijk zijn. De verkoopprijs ligt daardoor relatief hoog, wat outperformance voor PE-fondsen lastig maakt.
  2. Hetzelfde geldt voor grote leningen die op de markt komen.
  3. Er zijn de laatste twintig jaar veel PE-fondsen bijgekomen. Ook dat drukt de rendementen. Daar komt nog bij dat al die PE-fondsen proberen de beste beleggers bij elkaar weg te kapen. Het gevolg zijn hoge salarissen zonder dat de fondsen er per saldo beter op worden. Beleggers betalen de rekening.

Beleggers kritischer

Beleggers merken natuurlijk ook dat PE-fondsen niet meer zo succesvol zijn als vroeger. Het komt steeds vaker voor dat nieuwe PE-fondsen er niet in slagen om genoeg geld op te halen.

Het CFA Institute onderschrijft grotendeels de conclusies van McKinsey. Een deel van de verklaring voor de mindere resultaten ligt dus bij het feit dat PE-markten efficiënter zijn geworden.

Maar er is nog een verklaring die eigenlijk nog beter is. Volgens het CFA Institute hebben PE-managers zich te weinig ontwikkeld. Het gros van de managers ontbreekt het aan skills om gebruik te maken van imperfecties op de markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie