Nieuws

Bullmarkt goud nog niet ten einde

De goudbulls hebben nog niet opgegeven. UBS en Goldman Sachs denken dat de goudprijs volgend jaar weer boven de 2000 dollar staat, vooral dankzij hogere inflatieverwachtingen.

De bullmarkt voor goud lijkt in november voorbij door het positieve nieuws van over coronavaccins. Het hoogtepunt van de goudprijs was in augustus, met een koers boven de 2000 dollar per troy ounce (iets meer dan 31 gram).

Daarna zakte de prijs wat weg, om vervolgens weer op te veren na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toen in de VS echter langzaam duidelijk werd dat Biden gewonnen had en Pfizer en Biontech met nog meer positief vaccinnieuws naar buiten kwamen, was het voorbij met de goudpret.

Afgelopen vrijdag viel de prijs voor het eerst sinds juli van dit jaar onder de 1800 dollar per ounce. Ten opzichte van begin november bedraagt het verlies nu ongeveer 10%.

Inflatie

Qua dalingen zal het volgens analisten van UBS en Goldman Sachs daarbij blijven. Zij zien het nodige perspectief in 2021. UBS gaat uit van een goudprijs van 2000 dollar in maart volgend jaar. Goldman heeft een twaalfmaands target van 2300 dollar.

"De effectiviteit van de nu bekende vaccins en de snelheid waarmee ze beschikbaar komen, heeft ons verrast,” schrijft UBS-analist Wayne Gordon volgens Financial News in een mail aan zijn klanten.

"Bij beleggers heeft dit de verwachting gewekt dat we snel terugkeren naar een normale situatie en dat goudbeleggingen als bescherming tegen koerscorrecties op de beurs niet meer nodig zijn. Toch blijven wij erbij dat de goudprijs zich kan herstellen in het eerste kwartaal van 2021.”

Als reden hiervoor noemt Gordon de Amerikaanse plannen voor een omvangrijk steunpakket. Hij denkt dat dit zal doorwerken in de Amerikaanse inflatie, wat bijna altijd gunstig is voor de goudprijs.

Cyclische waarden

Precies hetzelfde punt maakt Goldman Sachs. “Onze middellange termijn visie voor goud blijft bullish,” aldus analist Mikhail Sprogis.

Volgens hem is er nog een andere reden om bullish te zijn op goud. Hij denkt dat terugval van de goudprijs deels het gevolg is van de draai op de beurs naar cyclische waarden. Zolang deze rotatie gaande is, zal de druk op de goudprijs aanhouden.

Maar er komt een moment dat de cyclische aandelen hun top hebben bereikt. Als dat het geval is, neemt de behoefte aan bescherming van de portefeuille weer toe en kan de goudprijs oplopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie