Nieuws

Pas op! Daar komt Azië

Drie assetmanagers over de beleggingskansen in Azië en dan vooral in China. "In het afgelopen kwartaal zijn de bedrijfswinsten opnieuw naar boven bijgesteld. Dat biedt gunstige perspectieven voor 2021."

Beleggers hebben de neiging om dichtbij huis te blijven. Zeker Amerikaanse beleggers zien weinig aanleiding beleggingskansen buiten eigen land te zoeken. Waarom zouden ze ook? In de afgelopen jaren deden Amerikaanse aandelen het steevast beter dan de rest. Grote, Amerikaanse techbedrijven leidden de beursdans.

Maar inmiddels is er stevige rendementsconcurrentie uit opkomende markten en uit Azië in het bijzonder. Beleggingshuizen buitelen de laatste maanden over elkaar heen om Azië - zowel voor aandelen als obligaties - aan te prijzen.

Er komen steeds meer redenen om Azië te kopen. Het heeft onder andere met de bestrijding van de pandemie van doen. Het virus heeft in Europa en de VS heftiger huisgehouden dan in Azië, waar inmiddels weer stevig wordt rondgevlogen. Een inhaalslag.

Daniël Grana, fondsmanager aandelen opkomende markten bij Janus Henderson Investors, zegt daarover: “Alle landen zaten in dezelfde coronastorm, maar wel in verschillende boten."

Daniel Grana van Janus Henderson Investors

Landen met ervaring in het beheersen van virusuitbraken, zoals Noord-Azië met SARS, hebben het virus het snelst en effectiefst bestreden. Landen, waar het virus klein werd gemaakt, juist niet. Terwijl het virus in grote delen van Azië is uitgeraasd, zitten Europa en de VS nog altijd in lockdowns.

Met dank aan Trump

Voor Grana is China nu hét land om aantrekkelijke aandelen te kopen. “China omarmt innovatie. Het heeft een regering dat plannen voor de lange termijn maakt. Er bestaat minder politieke verdeeldheid dan in veel andere landen.”

Pogingen van Trump om het Land van het Midden de handelsduimschroeven aan te draaien, werkten volgens Grana juist averechts. “China was al van plan om de afhankelijk van internationale handel te verminderen door de binnenlandse vraag aan te jagen. Trump heeft deze trend versterkt.”

De grote, westerse multinationals hebben volgens hem reden tot zorgen. Als het aan Beijing ligt, krijgen zij steeds meer te maken met door de staat gesteunde kampioenen. Alibaba en Tencent zijn bekende namen. Welke komen daar nog allemaal bij?

China is de tweede economie en doet hard zijn best de toppositie van de VS over te nemen. In 2030 zal dat naar verwachting het geval zijn, waarschijnlijk eerder. Groeimotor China zal dit jaar de enige grote economie zijn die rustig doorgroeit.

“De coronacrisis heeft China vooral versterkt. Het land staat er nu beter voor dan voor de uitbraak.” China telt 1,4 miljard inwoners, met een sterk groeiende middenklasse zonder financiële zorgen. De private schulden liggen in China laag. Er is steeds meer financiële ruimte om extra materiële behoeften te voorzien.

Grootste handelsblok

Ook bij Pictet AM staat het vizier inmiddels strak op Noord-Azië gericht. Avo Ora, co-head aandelen opkomende markten: “Azië groeit gewoon harder dan de rest van de wereld. Dit jaar hebben Aziatische indices het beter gedaan dan die uit andere delen van de wereld. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Er ligt een stevig fundament voor 2021.”

Volgens Ora heeft de uitbraak van Covid-19 de Noord-Aziatische economieën alleen maar sterker gemaakt. Dat de bestrijding van het virus in Azië zo effectief verliep, verbaasde hem geenszins. “Regeringen reageerden actief. De bevolking deed mee. De gevaren van een pandemie zijn er bekend.”

Avo Ora van Pictet AM

Recent heeft de Aziatische handel een extra stimulans gekregen met de ondertekening van het handelsverdrag RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) door vijftien landen in en rond Azië. Eenmaal geratificeerd wordt dit het grootste handelsblok ter wereld.

Opvallende uitzondering is India, dat niet mee wilde doen en op ramkoers ligt met China. De vijftien landen vertegenwoordigen 47% van de wereldbevolking. Het handelsverdrag gaat tegen de nieuwe trend van de-globalisering in. Ora is enthousiast. “Voor het eerste werken China, Japan en Zuid-Korea economisch samen.”

Lees ook: Vrijhandelsunie RCEP maakt Azië nog sterker

Aziatische rugwinden

Ora ziet de nodige triggers die Aziatische aandelen de komende jaren hoger kunnen zetten. Hij wijst op de sterk stijgende cashflow van Aziatische bedrijven. “Dat maakt de groei robuuster.” In het afgelopen kwartaal zijn bedrijfswinsten opnieuw naar boven bijgesteld.

Dat biedt gunstige perspectieven voor 2021. Onderwijl liggen de aandelenwaarderingen in Azië historisch laag ten opzichte van de waarderingen in de VS en Europa,” aldus Ora. Daarnaast hebben bedrijven meer oog gekregen voor hun aandeelhouders. Dividenduitkeringen gaan omhoog, terwijl de corporate governance verbetert.

Verdere rugwind komt er van de dollar, die volgens Ora lange tijd sterk was overgewaardeerd, maar dit jaar is verzwakt en ook volgend jaar verder in waarde zal dalen.

Meer loslaten

“Dat is positief voor westerse beleggers in Azië. We denken overigens niet dat de Chinese renminbi binnen afzienbare tijd de rol van de dollar als reservemunt zal overnemen. De dollar blijft nog lang dominant. Niet meer dan 2% van de internationale handelstransacties is in renminbi. De Chinese autoriteiten zullen de munt meer moeten loslaten om de munt wereldwijd geaccepteerd te krijgen.”

Rugwind komt er ook van ETF-beleggers, zo voorspelt Ora. Azië zonder Japan is goed voor 27% van het wereldwijd bbp. Toch maken Aziatische bedrijven slechts 12% van de MSCI World Index uit. De MSCI wil de komende jaren het Aziatische aandeel van de wereldindex sterk verhogen.

Beleggers die simpel spreiden door de wereldindex te kopen, zullen dus automatisch meer in Aziatische aandelenbelegger. Ook dat zal de koersen stuwen, zo verwacht Ora.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Eigen tech eerst

Met de komst van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zullen de handelsspanningen tussen de VS en China waarschijnlijk verminderen. Spanningen houden aan, maar die blijven onzichtbaar voor de buitenwereld. Met het verdwijnen van de tweets verdwijnt ook de grilligheid.

Ora: “Biden zal weer meer de nadruk leggen op zwakke mensenrechten in China. Veel van de Amerikaanse tarieven worden alleen teruggedraaid na concessies van China.”

Ook Ora kijkt begerig naar de Chinese aandelenbeurzen. Wat hem aanspreekt is de daling van de volatiliteit van Chinese aandelen. Zijn verklaring: "De steeds groter wordende Chinese consumptiebedrijven zijn defensiever dan de Chinese exportbedrijven, die een paar jaar geleden nog de dienst uitmaakten."

In het nieuwste vijfjarenplan van China ligt de sterke nadruk op innovatie om onafhankelijker te worden van het Westen. Dat is positief voor Chinese techbedrijven. Het economische plan moet ook de consumptieve groei in China verder aanjagen.

Ook zal China zich nog meer economisch openen voor de rest van de wereld. Veel aandacht is er ook voor duurzaamheid. China wil in 2060 CO2-neutraal zijn. “Van achterblijver wordt China leider op gebied van duurzaamheid,” zegt Ora. Hij ziet met name beleggingskansen in bedrijven die zich richten op groene waterstof.

Lees ook: "Groene waterstof draagt bij aan oplossing klimaatprobleem"

China heeft wél een verstandige regering

In het rijtje van Azië-optimisten hoort ook Donald Amstad thuis. Hij is hoofd Aziatische beleggingen van Aberdeen Standard Investments en een vurig pleitbezorger van beleggen in China. Een aantal Chinese trends maken hem enthousiast. Allereerst is er de groei van de middenklasse die de Chinese consumptieve bestedingen de komende jaren baar boven jaagt.

Daarnaast wordt ook China getroffen door een forse vergrijzing. Met name door de urbanisatie worden er steeds minder Chinese kinderen geboren. “Chinezen verruilen hun ruime huizen op het platteland voor mini-appartementen in de stad. Daar is geen ruimte voor kinderen.”

Volgens Amstad is de vergrijzing een belangrijke reden waarom de Chinese regering buitenlandse vermogensbeheerders toelaat. Internationale koopdrift maakt Chinese beleggingen meer waard, wat helpt om de vergrijzing in de vorm van dure pensioenen te kunnen betalen. Ook kunnen westerse assetmanagers meehelpen de financiële industrie te verbeteren.

Donald Amstad van Aberdeen Standard Investments

Dat de Chinese regering niet democratisch is gekozen en ook de Chinese mensenrechten niet overhouden, vormt voor Amstad geen belemmering de Chinese beurzen op te zoeken. Integendeel eigenlijk.

“De Covid-19-crisis heeft aangetoond welke regeringen wel en welke niet goed met de pandemie zijn omgegaan. De meeste democratische regeringen hebben hopeloos gefaald. Dit in tegenstelling tot de Chinese regering die snel, hard maar buitengewoon effectief heeft gereageerd. Alle Chinezen wonend buiten Wuhan zijn blij met de aanpak van president Xi. China heeft geen financiële experimenten nodig om de economie op peil te houden.”

Mits zelfredzaam

Dan is er nog de wisseling in de wacht in Washington. China treurt volgens Amstad niet om het vertrek van Trump. Zijn presidentschap was volgens hem traumatisch voor China. Het heeft de Chinese drang tot zelfredzaamheid verder versterkt. China wil minder afhankelijk zijn van Amerikaanse chips. China wil ook minder afhankelijkheid zijn fossiele brandstoffen van buiten.

raex

 

Amstad: “Nu importeert China voor circa 250 miljard dollar aan olie. Ook daarom wil het land in 2060 CO2-neutraal zijn. Het is de bedoeling van de Chinese regering dat China uitgroeit tot het Saoedi-Arabië van de renewables. Zoals dit Arabische land de oliewereld domineert, zo wil China de markt van alternatieve energieën domineren. Nu al komt 78% van de batterijen en 91% van de zonnepanelen uit China. Vergroening wordt door China ook gezien als een grote economische kans.”

Lees ook: De grote Chinese goed-nieuws-show


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen