Nieuws

Stockpicking is niets voor particulieren

ETF-specialist Larry Swedroe legt aan de hand van een anekdote uit waarom particulieren hun geld het best in passieve producten kunnen steken.

“Er zijn meer kopers dan verkopers,” is een verklaring die u soms hoort voor stijgende koersen. Maar dat is flauwekul. Tegenover elke koper staat een verkoper. In 90% van de gevallen is de tegenpartij bovendien een institutionele belegger. 

Dat zijn twee zaken die particuliere beleggers altijd in hun achterhoofd moeten houden, zegt vermogensbeheerder Larry Swedroe.

Aan de hand van een vermakelijke dialoog tussen twee beleggers legt hij uit dat een particulier van hele goede huize moet komen, wil hij de beurs verslaan. Dat komt doordat belegger allemaal over dezelfde informatie beschikken. Het beste advies dat Swedroe daarom kan geven, is om niet alle kaarten op een paar aandelen te zetten, maar te spreiden, en daarvoor is een ETF volgens hem het beste instrument.

Op CNBC zeiden ze

In de dialoog van Swedroe gaat het om een particuliere belegger (Haden) die tegen zijn vriend (Jay) vertelt dat hij aandelen Apple heeft gekocht, omdat er een analist op CNBC was die zei dat dit slim was. Nadat hij dit heeft gehoord, gaat hij naar huis om extra research te doen, en ja hoor, Apple blijkt inderdaad veel nieuwe veelbelovende producten in de pijplijn te hebben. Dat ziet er dus goed uit voor het aandeel Apple, denkt Haden en hij koopt een aantal stukken.

Het nadeel hiervan, zegt Jay tegen hem, is dat er een groot risico kleeft aan het hebben van maar één aandeel. Bovendien moet Haden beseffen dat er iemand is die hem dat aandeel heeft verkocht, dus blijkbaar minder positief is over de vooruitzichten van Apple.

Jay weet dat 90% van de transacties gedaan wordt door institutionele beleggers. De kans dat de tegenpartij van Haden een verzekeraar, pensioenfonds of beleggingsfonds was, is dus vrij groot.

Institutionele belegger heeft kennisvoorsprong

Haden moet vervolgens toegeven dat een institutionele belegger waarschijnlijk meer kennis heeft dan dan hij. Maar van de andere kant, er zijn toch ook instituten die met elkaar handelen? Hoe zit dat dan?

Dat is waar, zegt Jay. Het gros van de beurshandel vindt inderdaad plaats tussen instituten, bijvoorbeeld een beleggingsfonds van J.P. Morgan AM en een van Morgan Stanley, waarbij de een ervan overtuigd is dat Apple verder kan stijgen en de ander denkt dat de tijd rijp is te verkopen. Er kan maar een van beiden gelijk hebben.

Precies dat is de reden waarom Swedroe ETF's prefereert boven actief beheerde fondsen. Een goede ETF heeft een brede spreiding die ongeveer het gemiddelde rendement biedt van alle instituten bij elkaar. Verschil met beleggingsfondsen is dat er nauwelijks kosten aan zijn verbonden. Die winst kan Haden dus gelijk in zijn zak steken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie