Nieuws

Vrijhandelsunie RCEP maakt Azië nog sterker

Azië-Pacific heeft sinds vorige week het grootste handelsblok ter wereld. De vrijhandel tussen landen als China, Australië en Zuid-Korea zal deze regio nog sterker maken dan die nu al is, zegt Fidelity International.

Tussen al het nieuws over Covid-19, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de EU-begrotingscrisis kreeg het vrijhandelsverdrag tussen vijftien landen uit Azië en Oceanië volgens Fidelity International niet de aandacht die het verdiende.

Het gaat namelijk om nogal wat. Dit is het grootste handelsblok dat ooit is gevormd. De Europese vrijhandelszone EU en USMCA (opvolger van de Amerikaanse NAFTA, de samenwerking tussen VS, Mexico en Canada) vallen in het niet bij RCEP.

In de aangesloten RCEP-landen woont 30% van de wereldbevolking. Het is bovendien de snelst groeiende regio ter wereld met gevestigde economische grootmachten als China, Japan, Zuid-Korea en Australië en groeidiamanten als Maleisië, Indonesië en Vietnam.

Overwinning voor China

Wat we volgens Fidelity ook niet mogen vergeten is dat China ermee laat zien dat het tot meer in staat is dan alleen ruzie maken met de VS. U zou zelfs kunnen zeggen dat Donald Trump er persoonlijk voor gezorgd heeft dat de inwoners van Azië-Pacific elkaar hebben gevonden.

Het in 2012 opgerichte RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) kreeg pas echt vaart toen de VS zich terugtrok uit een ander samenwerkingsverband - het Trans-Pacific Partnership (TPP) - waar Obama veel toekomst in zag, maar Trump totaal niet.

900 miljard

Fidelity gelooft dat het handelsverdrag de toch al sterke handelspositie van Azië - samen heeft de regio een handelsoverschot van 900 miljard dollar - verder kan versterken. Daarbij moet worden gedacht aan meer onderlinge handel, specialisatie en kennisoverdracht.

Verder komt het verdrag op een gunstig moment. Azië heeft immers veel minder last gehad van Covid-19 dan Europa en de VS. Dat geeft ze een gunstige uitgangspositie als de economische motor weer aanslaat.

Tenslotte is er met Joe Biden een wisseling van de wacht in de VS die vrijwel zeker leidt tot betere verhoudingen met Azië. Fidelity ziet goede kansen met Aziatische aandelen en valuta. 

Wie doen er mee?

Tot nu toe doen vijftien landen mee aan RCEP. Dat zijn: China, Japan, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Thailand, Singapore, Maleisië, de Filipijnen, Vietnam, Brunei, Cambodja, Myanmar en Laos.

India heeft zich voorlopig teruggetrokken uit angst voor een te overheersende rol van China. Taiwan viel automatisch buiten de boot vanwege het gemeenschappelijke verleden met de Chinezen. Noord-Korea is voor bijna alle landen onbespreekbaar als partner.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie