Nieuws

Morningstar beoordeelt fondsen ook op duurzaamheid

Morningstar heeft een nieuw rating-systeem ontwikkeld waarbij gekeken wordt naar de ESG-prestaties van fondsbeheerders. Robeco blijkt een van de toppers.

Morningstar geeft beleggingsfondsen ratings in de vorm van sterren. Hoe meer sterren een fondsmanager heeft, des te beter. Vijf sterren én een gouden plak is het hoogst haalbare voor een fonds, ETF of vermogensbeheerder.

Morningstar kijkt bij de beoordeling in de eerste plaats naar de resultaten van een fonds en het team van beleggers dat daar verantwoordelijk voor is. Daarnaast wordt er gekeken naar meer zachte factoren zoals het risicoprofiel en een eigen beleggingsfilosofie die afwijkt van de benchmark.

Wat tot nu toe een ondergeschikte rol speelde was de ESG-score van een fonds. Maar dat gaat veranderen, meldt Morningstar op zijn website. Zowel fondsen als hun moederbedrijven worden vanaf nu langs de ESG-lat gelegd.

Van leader tot low

Er komt een volledig nieuw systeem waarbij vermogensbeheerders, beleggingsfondsen en ETF’s worden ingedeeld in vier categorieën: leader, advanced, basic, en low.

Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

  • Hoe serieus een fonds ESG-criteria neemt bij zijn beleggingsbeleid.
  • Hoe lang een fonds al met ESG-criteria werkt.
  • Waar een fonds zijn ESG-data vandaan haalt.
  • En of een vermogensbeheerder gebruikmaakt van zijn stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen om zo beursfondsen te dwingen tot een meer sociaal en duurzame manier van zakendoen. 

Robeco

Om de allerhoogste rating van leader te krijgen, moeten een fonds en de vermogensbeheerder erachten al een tijdje bezig zijn met het ESG-beleggen. Fondsbeheerders die pas net begonnen zijn, beginnen altijd eerst met een lage (low) waardering.

Nederland mag zich gelukkig prijzen met één ESG-leader. Dat is Robeco, dat deze onderscheiding krijgt samen met nog vijf anderen huizen: Australian Ethical, Calvert, Impax, Parnassus en Stewart Investors.

NN Investment Partners

In totaal hebben de Morningstar-analisten 40 vermogensbeheerders en 107 beleggingsfondsen en ETF’s onder de loep genomen uit de VS, Europa, Australië en Hongkong.

Bij de zes vermogensbeheerders met de rating advanced zit ook een Nederlands bedrijf: NN Investment Partners. De andere vijf huizen in deze categorie zijn: Altius, AXA, Comgest, Nuveen en Schroders.

Slechte score Blackrock, Vanguard en Fidelity

De overige 28 beheerders krijgen lagere ratings. Opvallend is dat daar relatief veel Amerikaanse fondsbeheerders tussen zitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor marktleider BlackRock, met een basic-rating.

Bij de fondsbeheerders met de allerlaagste waardering zitten ook enkele grote bekende namen zoals Vanguard en Fidelity. Dat kan volgens Morningstar twee dingen betekenen+ of ze zijn pas net begonnen met het werken met ESG-criteria of ze zijn er gewoon heel slecht in.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie