Nieuws

No-deal Brexit? No worry!

De fondsmanagers van Janus Henderson Investors zijn opmerkelijk optimistisch over de risico's en gevolgen van een mogelijke no-deal Brexit.

Sinds de verrassende uitkomst van het Britse referendum in 2016 doen Britse aandelen het structureel slechter dan die uit andere markten. Volgens Janus Henderson Investors zijn Britse aandelen nog altijd onderwogen in de meeste portefeuilles.

Op het moment van schrijven staat de FTSE 100 dit jaar op een verlies van 16%. Vergelijk dat bijvoorbeeld met onze AEX, die dit jaar 0,5% is gedaald. Andere indices, zoals de Dow, Nasdaq en Nikkei, staan voor 2020 op een flinke plus.

Beleggers willen gewoon eerst weten hoe het verder gaat met de Brexit, totdat ze weer de Britse beurs opzoeken. Komt er alsnog een deal met de EU, verreweg de belangrijkste afzetmarkt van het Verenigd Koninkrijk? Het is opschieten geblazen. Op 1 januari aanstaande verlaat het Verenigd Koninkrijk de economische vrijhandelszone.

De onderhandelingen lijken muurvast te zitten, ook al zeggen beide partijen dat ze een deal willen. De huidige coronapandemie heeft het belang daarvan alleen nog maar belangrijker gemaakt. De pandemie is ook de belangrijkste reden waarom de angst voor een no-deal Brexit dit jaar naar de achtergrond is geraakt.

Beursimpact

Mochten de partijen er niet uitkomen, dan zal de pond zeker worden geraakt. Alleen Britse bedrijven, die sterk afhankelijk zijn van de Britse thuismarkt, zoals bouwbedrijven, kunnen profiteren. Voor alle exportbedrijven, maar ook financials, komt de klap hard aan.

Komt er wel een deal, dan verwacht Janus Henderson dat Britse aandelen sterk in waarde zullen stijgen. De underperformance van de laatste jaren zal worden weggepoetst. De pond wordt sterker, wat exportbedrijven schaadt, maar beleggers zal aantrekken om in Britse assets te investeren. Ook zonder hevige koersstijgingen worden die dan meer waard.

Rust in de boardrooms

Mocht er alsnog sprake zijn van een no-deal, dan zal de schade volgens Janus Henderson minder groot zijn dan in 2016 verwacht. Reden daarvan is het stimulerende beleid van de Britse centrale banken en overheid. Die komen bij een no-deal met geweldig veel geld over de brug om de economische pijn te verzachten, zo verwachten ze bij Janus Henderson.

"In 2016 was er echt paniek in de boardrooms. Er is nu veel meer kalmte. Dat is inderdaad opmerkelijk nu de deadline nadert. Van een hogere beursvolatiliteit is nu ook geen sprake. De FTSE-bedrijven zijn er misschien wel klaar voor."

Brits dividendbeleid?

Maar niet alleen een overeenkomst tussen de EU en het VK is een trigger voor internationale beleggers om Britse aandelen te kopen. Belangrijk is ook hoe het toekomstige dividendbeleid van de FTSE-bedrijven eruit komt te zien.

Dit jaar zijn de dividenduitkeringen sterk verlaagd, en Janus Henderson verwacht niet dat de hoge uitkeringen van 2019 snel zullen terugkeren. "Waarschijnlijk hebben we te maken met een permanente reset."

Zo is onduidelijk wanneer de Britse banken weer dividend betalen en of het uitgestelde dividend van dit jaar ooit zal worden uitbetaald.

Hogedrukpan

Onderwijl gaan de onderhandelingen tussen het VK en de EU verder. Janus Henderson heeft goede hoop dat er op de valreep nog een akkoord komt.

"Het zou voor het VK niet verstandig zijn om weg te lopen van z'n grootste handelspartner. Bovendien worden akkoorden bij dit soort belangrijke overeenkomsten meestal op het allerlaatste moment gesloten, als de druk het hoogste is. Zeker de EU is daar goed bekend mee."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's