Nieuws

Jeremy Grantham: Beleggers zijn gek geworden

Een recessie en snel oplopende koersen gaan niet samen. Beleggers zijn volgens Jeremy Grantham krankzinnig geworden. Binnen twee jaar zal de aandelenbubbel klappen, zo voorspelt de waardebelegger.

Beleggingsexpert Jeremy Grantham is er zeker van: De opgezweepte aandelenkoersen zijn irrationeel. Het is een kwestie van tijd voor de bubbel barst, zegt hij in een interview met nieuwszender CNBC.

Het punt dat de co-oprichter van vermogensbeheerder GMO wil maken, is dat er een bepaalde balans moet zijn tussen de beurs en de economische realiteit, of tussen de aandelenkoers en de winst en omzet van een bedrijf.

Lopen deze zaken te lang en te ver uit elkaar, dan ontstaat er een luchtbel, die vroeg of laat moet knappen.

Baasje en hond

De beursgoeroe André Kostolany (1906-1999) maakte ooit het vergelijk met een man die zijn hond uitlaat. Soms loopt de hond (beurs) voor zijn baasje (reële economie) uit, soms volgt hij op enige afstand. Maar hij blijft altijd aan de lijn.

Het is in de geschiedenis nog nooit voorgekomen dat beurs en economie voor lange tijd van elkaar afbewegen en dat zal ook dit keer niet gebeuren, analyseert Grantham.

Wanneer de luchtbel knapt, durft hij niet te zeggen. Het kan best nog een jaar duren, maar twee acht hij zeer onwaarschijnlijk. 

“The more spectacular the rise and the longer it goes, the more certainty one can have that you’re in the 'real McCoy' bubble”

Vierde luchtbel in zijn carrière

Grantham heeft een reputatie hoog te houden bij het voorspellen van luchtbellen. Dit is naar eigen zeggen de vierde echte luchtbel die hij meemaakt. Grantham is 82 jaar oud. Hij had het eerder bij het rechte eind in 1989 (Japan), 2000 (de dotcom-bubbel) en 2008 (de kredietcrisis).

Grantham is meestal wel iets te vroeg met zijn jobstijdingen. Dit keer begon hij met waarschuwen voor een grote bubbel in juni. "Ik heb niet de illusie dat ik het knappen van de luchtbel precies kan timen," zegt hij daarover.

Het feit dat de koersen de laatste tijd nog sneller lijken te stijgen, sterkt hem alleen maar in zijn mening. Het zijn volgens Grantham de typische trekken van een bubbelmarkt die aan zijn laatste stuiptrekkingen bezig is.

Ook met een vaccin

Niet alles aan de beursrally is volgens hem overigens onlogisch. Een deel van de oorzaak ligt bij het extreem ruime monetaire beleid van de Federal Reserve en andere centrale banken. Dat houdt de rally gaande.

Als er een vaccin komt, zoals dat van Moderna of Pfizer, dat het coronavirus er helemaal onder krijgt, is dat nog geen reden om positiever te worden, zegt Grantham. Ook als de economie weer normaal draait, zijn aandelenkoersen in verschillende sectoren gewoon te hoog.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen