Nieuws

Vanguard vreest harde Brexit meer dan corona

Amerikaanse verkiezingen en Covid-19 hebben de Brexit-impasse naar de achtergrond geduwd. Dat is niet terecht volgens Vanguard, want zeker een harde Brexit zorgt voor enorm veel economische schade aan de andere kant van het Kanaal.

Over een paar weken – op 31 december 2020 – eindigt de Brexit-overgangsperiode die het VK en de Europese Unie hebben afgesproken en is de Brexit definitief, wel of geen deal. Een ding is volgens Vanguard duidelijk: een vrijhandelsovereenkomst is ondertussen niet meer mogelijk.

Daarmee blijven er volgens Vanguard maar twee opties over: een no deal of een uitgeklede deal. In beide gevallen komt er een forse daling van het Britse bbp aan met 6 tot 8%, aldus Peter Westaway, hoofdeconoom bij Vanguard.

“Nu verbleken de economische gevolgen van een uitgeklede deal of een no-deal nog in vergelijking met de effecten van de pandemie. Maar zodra de pandemie bedwongen is, valt ook de impact op de economie weg. De Brexit daarentegen zal in het komende decennium waarschijnlijk nog altijd wegen op het Britse bbp."

Min 6% of in 8%?

Als er geen overeenkomst wordt gesloten, dan komen het Britse pond en de aandelenmarkten volgens Westaway onder druk te staan.

Hij schat dat de uitgeklede deal resulteert in een cumulatieve daling van het Britse bbp met iets meer dan 6% in de komende tien jaar, in vergelijking met de bbp-verwachtingen voor als de huidige EU-handelsregels van toepassing zouden blijven.

De economische schade van een no deal is nog groter: een no deal zou die krimp van het bbp vergroten tot bijna 8%. "De Brexit werd mede gedreven door het idee dat het VK in staat was om op eigen houtje betere handelsovereenkomsten te sluiten. Maar het Verenigd Koninkrijk heeft nog maar met ongeveer de helft van de niet-EU- landen waarmee het voorheen handelsbetrekkingen had via de EU, nieuwe handelsovereenkomsten gesloten."

"Die landen vertegenwoordigen slechts 18% van de handel van het VK, en deze overeenkomsten herhalen grotendeels de voorwaarden van de EU-overeenkomsten," aldus Westaway.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022