Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Steeds meer assetmanagers keren zich af van staatsobligaties

Ja, staatsobligaties gelden nog altijd als de ultieme veilige haven in tijden van hevige stress, maar de prijs van veiligheid in de vorm van ultra lage rentes wordt door steeds meer assetmanagers te hoog gevonden.

Afgelopen maand gebeurde er iets opmerkelijks op de financiële markten. Italië kon voor het eerst in de geschiedenis gratis geld lenen. Het land veilde 3,75 miljard euro aan staatsleningen met een looptijd van drie jaar, waarvoor beleggers geen rente krijgen.

Sterker, schuldeisers waren zelfs bereid om een kleine premie van 0,14% te betalen, waardoor ook deze obligatierente negatief werd. Niet alleen Italië leent momenteel tegen historisch lage rentes. Dat geldt ook voor andere zuidelijke landen in de eurozone.

Allen profiteren van het opkoopprogramma van de ECB, dat bedoeld is de om de rentes langdurig ultra laag te houden. Het biedt beleggers meer zekerheid dat zij hun investering terugkrijgen. Uiteraard helpt de sterke vraag vanuit de ECB zelf ook mee om de rente naar beneden te duwen.

Stabiele factor

Tegenover de toegenomen vraag van de centrale banken - ook de Fed is hard bezig Amerikaans schuldpapier op te kopen - staat een steeds groter wordend aanbod. Overheden tuigen sinds het uitbreken van de coronapandemie grote steunpakketten op om hun economie overeind te houden.

Lockdowns kosten overheden klauwen met geld. Overal in Europa nemen de schulden explosief toe. Overheidstekorten in de EU bedragen dit jaar meer dan 10%. Dat rentes niet oplopen, is vooral te danken aan het actieve koopgedrag van de centrale banken. Zij leggen een bodem in de markt.

Zolang de inflatie laag blijft, is er weinig aan de hand. Het maakt staatsobligaties ook in deze tijd van ultra lage rentes tot de veilige haven waar beleggers in onrustige beurstijden bescherming vinden. 

Redelijk rendement

De prijs die beleggers tegenwoordig betalen voor deze bescherming is wel hoger dan anders. Van obligaties met negatieve rente moet niet veel rendement worden verwacht. In het beste geval is er aan het einde van de looptijd niets verdiend.

In het ergste geval, als de emittent in gebreke blijft, rest grote schade. Tussentijds is het mogelijk om nog wat te verdienen, als beleggers massaal staatsobligaties kopen onder het mom van "beter een klein dan een groot verlies."

Desondanks hebben beleggers in staatsobligaties de laatste jaren over rendement weinig klagen. In 2019 bijvoorbeeld leverden euro-staatobligaties gemiddeld 8,3% op. Dit jaar is het gemiddelde rendement  in volstrekt andere omstandigheden 1%. Dat stond op de teller, voordat de firma Pfizer met goed vaccinnieuws kwam en de rentes overal scherp opliepen.

Negatieve consensus

Toch worden staatobligaties al meer dan acht jaar onderwogen in de consensus van assetmanagers. Momenteel adviseren 35 van de 58 asset managers (59%) om staatsobligaties vooral niet te kopen. Slechts een kleine minderheid van vijf assetmanagers is positief.

Van de top vijftien grootste vermogensbeheerders is zelfs 67% negatief en 0% positief.Enkele maanden geleden was het staatsobligatiesentiment iets positiever. In juni koos nog 51% voor onderwegen en was 16% positief. Toen verwachtten enkele partijen nog dat de rente nog verder zou dalen, waardoor ook negatief renderende obligaties voor winst konden zorgen.

Adviezen

BMO, Wellington, Pictet AM, Candriam en BlackRock behoren nu tot de minderheid die neutraal zijn. Deze assetmanagers zijn verre van enthousiast, maar zien wel het nut in van staatsobligaties als diversifier in onzekere tijden.

Zoals Wellington schrijft: "Staatsobligaties van hoge kwaliteit kunnen een potentiële boost geven aan de diversificatie en liquiditeit van een portfolio als de recessie dieper en langer is dan we verwachten."

Candriam en BlackRock hebben tegen deze achtergrond een voorkeur voor staatsobligaties uit de perifere Europese landen boven de kernlanden. Moet BlackRock kiezen, dan gaat er niets boven Amerikaanse Treasuries, omdat de rente van langlopende Amerikaanse staatsschuld meer ruimte heeft tot dalen.

Pictet AM is vooral enthousiast over staatsobligaties uit opkomende markten in lokale valuta. Dat heeft alles met de valutacomponent te maken. Lokale valuta zijn volgens Pictet gemiddeld ruim 25% ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar.

Wegblijven!

Assetmanagers die negatief adviseren, wijzen hoofdzakelijk op het lage rendement dat staatsobligaties opleveren. Elders zijn er betere kansen.

Neuberger Berman:  “Wij verwachten dat de economie over twaalf maanden sterker zal zijn dan nu. Daarom hebben wij een voorkeur voor het nemen van risico en zijn we zowel cash als staatsobligaties onderwogen."

Wie positief is over een snel economisch herstel heeft staatsobligaties als reddingsboei niet langer nodig.

Lees ook: Wie durft er nog staatsobligaties te kopen?


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie