Nieuws

Franklin Templeton gaat voor kleine techbedrijven in EM

Franklin Templeton ziet mooie kansen voor kleine techbedrijven uit opkomende markten. Dat geldt met name voor producenten van biometrische wearables en E-bikes.

Het coronavirus heeft - of we het nou leuk vinden of niet - ons leven structureel veranderd. Er is meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Thuiswerken en online-winkelen zijn standaard geworden. De wens om buiten de stadscentra te wonen, heeft een renaissance doorgemaakt. 

Op de beurs is dat goed merkbaar aan de soms duizelingwekkende koersstijgingen van Big tech-bedrijven uit de VS en Azië. Smallcaps in de technologiehoek blijven daar nog een beetje achter, terwijl ook die kunnen profiteren van veranderingen.

Horloges en andere wearables

Volgens vermogensbeheerder Franklin Templeton geldt dat nog extra voor smallcaps uit opkomende markten. Specifiek springen er volgens de analisten Jordan Pong, Chetan Sehgal en Krysztof Musialik twee trends uit waar EM-smallcaps van kunnen profiteren.

Ten eerste is dat de trend naar hulpmiddelen waarmee thuis of tijdens het sporten de gezondheid gemeten kan worden, zoals horloges en enkelbanden die de ademhaling en hartslag volgen.

Franklin Templeton ziet de scheidslijnen tussen wat mensen thuis gebruiken om hun gezondheid te meten en wat ze in het ziekenhuis gebruiken steeds verder vervagen. Voor bedrijven die hier goed op inspelen, betekent dat kassa.

E-bike: hét vervoermiddel van de toekomst

De tweede trend betreft de elektromobiliteit en dan niet zozeer de overstap naar E-auto’s, maar die naar E-bikes. De elektrische fiets beleeft volgens de analisten een waanzinnige revolutie, wat op de beurs nog onvoldoende wordt gewaardeerd. Dat heeft te maken met de volumes en de prijs.

Een van de voordelen voor bedrijven is namelijk dat mensen niet terugdeinzen voor hoge bedragen. Dat geldt vooral voor Europa waar de prijs voor een middenklasse fiets begint rond de 1300 euro, tegenover slechts 337 euro in China.

De volumes krijgen een extra boost door grote steden zoals Parijs, Berlijn en Londen die nieuwe infrastructuur ontwikkelen speciaal voor de fiets. Steden als Utrecht en Kopenhagen gelden daarbij als lichtend voorbeeld. Volgens Franklin Tempelton zal dat de verkoop van E-bikes extra ondersteunen.

300 miljoen elektrische fietsen in 2023

Consultantsbureau Deloitte gaat inmiddels uit van 130 miljoen nieuwe E-bikes tussen 2020 en 2023 waarmee het totaal op 300 miljoen komt. Ter vergelijk, dat is ruim 40 keer zoveel dan het totaal aantal elektrische auto’s dat er vorig jaar rondreed in de wereld (7,2 miljoen).

Franklin Templeton geeft zijn favoriete bedrijven niet prijs, maar licht wel een tipje van de sluier op door te wijzen op Taiwan als centrum voor de wereldwijde fietsenproductie, terwijl de Chinezen op het vaste land steeds beter worden in state-of-the-art wearables.

Smallcaps gaan eerder failliet

Maar zoals het een goede adviseur betaamt, waarschuwt Franklin Templeton voor het nemen van (te) grote risico’s. Kleine bedrijven zijn over het algemeen gevoeliger voor veranderingen dan grote bedrijven. Ze hebben vaak ook minder producten in het schap. Dus als een product niet aanslaat bij het publiek dan kan de beurskoers snel in het bodemloze vallen.

Bij smallcap-techbedrijven is dat niet anders dan bij bijvoorbeeld kleine biotechbedrijven, die afhankelijk zijn van een medicijn. Soms kan het zelfs in een faillissement eindigen. Andersom kan één kaskraker zorgen voor een verveelvoudiging van de koers. Spreiding van beleggingen valt bij smallcaps daarom nog meer aan te raden dan bij largecaps.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen