Nieuws

Duurzame modelportefeuilles samenstellen nog lastig

Het vermogen dat wordt belegd volgens duurzame criteria groeit. Het is echter niet zo eenvoudig om een modelportefeuille vorm te geven die volkomen ESG-proof is.

Beleggers beleggen steeds meer duurzaam. Adviesbureau PwC sprak een paar weken geleden nog de verwachting uit dat in Europa het ESG-fondsvermogen tot 2025 kan oplopen tot tussen de 5,5 biljoen euro en 7,6 biljoen euro.

Dat is veel op een totaal van ongeveer 13,3 biljoen euro. Ter vergelijk, eind vorig jaar was nog maar 1,6 biljoen euro van het Europese fondsvermogen belegd volgens ESG-criteria.

ESG-fondsen hebben dus nog een flinke groei voor de boeg. Maar het is volgens de ESG-experts Laura Tsiguloff van het bedrijf Raymond James en Jason Hoody van LPL wel een groei met hordes. Vooral de samenstelling van modelportefeuilles die voor 100% ESG-proof zijn, is nog een probleem. 

Twee basisproblemen

Beleggers lopen volgens Tsiguloff en Hoody tegen twee basisproblemen aan. Ten eerste is het bij de samenstelling van een fund-of-fund modelportefeuille lastig om ESG-fondsen en ETF's te vinden met een betrouwbaar trackrecord. 

Ten tweede kan er verwarring ontstaan over wat ESG eigenlijk inhoudt. Wil een belegger bijvoorbeeld vooral een milieuvriendelijke portefeuille of zijn sociale factoren en good governance even belangrijk?

Trackrecord

Volgens zowel Hoody als Tsiguloff mag het trackrecord niet worden onderschat. Een belegger wil immers graag weten hoe goed een fondsmanager presteert en dat kan alleen door te kijken naar zijn of haar resultaten over een langere periode.

Hoody weigert daarom te investeren in beleggingsfondsen of ETF's met een trackrecord van minder dan drie jaar. Dat betekent dat er van 300 door Morningstar gevolgde ESG-fondsen 200 overblijven. 

Tsiguloff is zelfs nog iets strenger en hanteert als basisregel dat een ESG-fonds vijf jaar moet bestaan. In tegenstelling tot Hoody wil zij echter ook nog wel eens een uitzondering maken, maar dan alleen na een diepgaande due dilligence.

Smallcaps en obligaties

De keuze is zo niet heel groot. Dat brengt nog een ander probleem met zich mee. Een modelportefeuille bestaat normaal gesproken uit een deel obligaties en een deel aandelen.

Bij de aandelen wil een belegger bovendien een spreiding tussen largecaps en smallcaps. Maar vooral bij obligaties en smallcaps is de duurzame spoeling volgens Hoody en Tsigullof dun.

Het gevaar bestaat dus dat een ESG-modelportefeuille overwogen zit in largecaps.

Wat is ESG?

Een wellicht nog groter probleem bij het samenstellen van een modelportefeuille is dat er meerdere interpretaties van ESG bestaan. Hoody zegt dat LPL er daarom voor heeft gekozen om zijn portefeuilles alleen maar duurzaam te noemen. "We wilden er zeker van zijn dat we een term gebruiken die niet voor verwarring zorgt."

Het lastige is volgens Hoody dat er vele manieren zijn om de factoren milieu, sociale verantwoordelijkheid en governance te meten en te wegen. Het gevolg kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf in de ene ESG-lijst goed scoort, terwijl het in een andere volledig buiten de boot valt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen