Nieuws

Groene energieprojecten zijn schaars

Het Noorse staatspensioen heeft negen miljard euro klaarliggen om te beleggen in duurzame energieprojecten. Maar de vraag is zo hoog dat prijzen de lucht inschieten en rendementen snel dalen.

Het Noorse staatpensioenfonds heeft in maart besloten op grote schaal te gaan beleggen in niet-beursgenoteerde duurzame energieprojecten. Het heeft hiervoor tot en met 2022 100 miljard kronen (negen miljard euro) gereserveerd. Probleem is alleen dat er in Europa en de VS veel te weinig van dit soort projecten zijn.

Dat zei bestuursvoorzitter Nicolai Tangen afgelopen vrijdag tijdens een hoorzitting in het Noorse parlement. "Onze ervaring is dat er zoveel beleggers in de markt zijn voor dit soort investeringen dat de prijzen zijn opgedreven tot een hoogte die het voor ons oninteressant maakt."

Volgens Tangen moeten de duurzame investeringen namelijk wel gewoon voldoen aan de normale rendementseisen van het fonds.

1,1 biljoen dollar

Het Noorse staatspensioenfonds heeft een belegd vermogen van ongeveer 950 miljard euro (1,1 biljoen dollar) en is daarmee een van de grootste fondsen ter wereld. Het vermogen komt grotendeels uit opbrengsten uit de olie-industrie. Per Noor (inclusief kinderen) komt dat neer op ruim 175.000 euro per persoon.

Tot maart 2020 mocht dit fonds officieel alleen maar beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed. Maar dat is veranderd, mede om de exposure naar duurzame energie uit te breiden ten koste van fossiele brandstoffen.

Doelstelling halen wordt lastig

Volgens Tangen blijft de doelstelling voor 2022 staan, maar het zal moeilijk worden om de 9,3 miljard aan investeringen euro ook echt te halen. De hoop is onder meer gevestigd op grote windmolenparken in de Noordzee.

Investeringen in opkomende markten sluit hij vooralsnog uit vanwege de problemen die dit met zich meebrengt door regelgeving.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen