Nieuws

Bedrijfsobligaties opkomende markten aantrekkelijker

Bedrijfsobligaties in opkomende markten leveren meer op dan die in volwassen markten. Rentes zijn hoger en de coronacrisis raakt bedrijven minder hard, aldus Banque de Luxembourg Investments.

De steun van centrale banken en overheden in de VS en Europa heeft ervoor gezorgd dat het verschil tussen de rente op bedrijfs- en staatsobligaties de laatste maanden sterk is afgenomen.

Alleen in de vastgoedsector en sommige cyclische sectoren blijft de rente relatief hoog. Europa is een goed voorbeeld.

De ECB heeft - in tegenstelling tot de Fed - niets veranderd aan de belangrijkste rentetarieven, maar heeft wel op grote schaal obligaties van overheden en bedrijven opgekocht.

Grote verschillen

Vooral voor bedrijven uit de niet-financiële sectoren heeft de ECB het opkoopprogramma uitgebreid. De ECB bezit nu al 20% van de bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid. 

Banque de Luxembourg Investments (BLI) denkt dat daardoor de risico's zijn opgelopen. Op korte termijn valt het nog mee, maar als het coronavirus voor meer lockdowns en economische inactiviteit zorgt, dan kunnen de relatief hoge schuldenniveaus ondernemingen op de langere termijn parten gaan spelen.

BLI adviseert beleggers daarom kritisch te kijken naar bedrijven en sectoren. Technologie- en e-commerce bedrijven hebben minder last van de crisis dan cyclische bedrijven; de detailhandel, catering en reisbranche. Hetzelfde geldt voor nutsbedrijven en andere defensieve sectoren zoals supermarkten.

Opkomende markten

Verder zijn de vooruitzichten voor bedrijven uit opkomende markten volgens BLI beter dan ontwikkelde markten. Dat heeft te maken met het feit dat westerse markten harder lijken te worden geraakt dan de emerging markets. Bovendien zijn de rentevergoedingen in de opkomende markten hoger.

BLI wijst beleggers er verder op dat het belang van verantwoord ondernemen niet mag worden onderschat. Bedrijven zullen in toenemende mate worden getoetst aan ESG-criteria. Obligaties en aandelen van bedrijven die niet voldoen aan de criteria lopen het risico op steeds grotere discounts.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie