Nieuws

Europese fondsbelegger toont zich in 2020 hoogst onzeker

Zo op het eerste gezicht zien de cijfers over de Europese beleggingsfondsenmarkt er helemaal niet slecht uit, maar een nadere blik toont een ander, negatiever beeld, aldus Detlef Glow.

De terugkeer naar enigszins normale marktomstandigheden leidde ertoe dat beleggers in het tweede en derde kwartaal opnieuw beleggingsfondsen en ETF's kochten.

Hierdoor bedroeg de totale instroom tijdens de eerste negen maanden van 2020 297,1 miljard euro. Daarvan ging 45,8 miljard euro naar ETF's.

Desondanks is 2020 geen goed jaar voor de in Europa actieve fondshuizen. Het beheerde vermogen van de Europese fondsensector daalde namelijk met 300 miljard euro tot 12,3 biljoen euro. Deze daling was voornamelijk het gevolg van dalende markten (-531 miljard euro).

Het Europese fondsvermogen ging in 2020 omlaag

raex

Hoewel 2020 dus een lastig jaar is, valt de totale instroom van beleggingsfondsen en ETF's (297,1 miljard euro) zo op het eerste gezicht reuze mee. Het wijkt amper af van 2010, toen de sector heel behoorlijk boerde. Opmerkelijk is wel dat de populariteit van ETF's vergeleken met een jaar eerder iets lijkt af te vlakken.

Beleggers bleven in 2020 fondsen kopen

raex

Veel geldmarktfondsen verkocht

Dat beleggers de beurs met de nodige onzekerheid bejegenen, bewijst de verkoopexplosie van geldmarktfondsen, waar meer dan 200 miljard euro naartoe vloeide. Geldmarktfondsen zijn safe-haven-producten, die vooral worden gebuikt om voor korte tijd cash te parkeren. 

Zonder geldmarktfondsen bedroeg de totale instroom van Europese fondsen in de eerste negen maanden van dit jaar slechts 85,9 miljard euro. Vooral obligatiefondsen (+74,1 miljard euro) en in mindere mate aandelenfondsen (+54,3 miljard euro) waren populair.

De grote verliezers van 2020 zijn alternatieve fondsen (-66,4 miljard euro). Daar is na jaren van matige rendementen weinig behoefte aan. De complexiteit van deze producten schrikt waarschijnlijk ook steeds meer af.

Europese belegger toont zich dit jaar buitengewoon onzeker

raex

Europese aandelen niet populair

Inzoomend op de verkoopcijfers van de verschillende subcategorieën valt op dat aandelen wereldwijd (+62,8 miljard euro), aandelen IT (+20,2 miljard euro) en bedrijfsobligaties wereldwijd in dollars (+16 miljard euro) het best scoorden.

Heel veel minder enthousiast zijn Europese beleggers over korte termijn euro-obligaties (-15,8 miljard euro), obligaties opkomende markten in lokale valuta (-12,9 miljard euro) en aandelen opkomende markten (-12,2 miljard).

Ik ben benieuwd wanneer Europese aandelen weer worden gekocht. Ook in 2019 lieten Europese beleggers de eigen aandelenmarkt links liggen.

Europese belegger haalt kapitaal terug uit opkomende markten

raex

Eervolle vermelding ING

BlackRock ten slotte was met een omzet van 68,3 miljard euro het best verkopende fondsenhuis in 2020, vóór J.P. Morgan AM (+56,9 miljard euro) en Goldman Sachs (+23,3 miljard euro). De grote Amerikanen nemen het in Europa steeds meer over.

Wel moet worden gezegd dat zij vooral profiteerden van de verkoop van geldmarktfondsen, waar relatief weinig aan wordt verdiend. BlackRock moest het natuurlijk ook hebben van de verkoop van ETF's. Dochter iShares heeft bijna de helft van de Europese markt in handen.

BlackRock (+17,8 miljard euro) verkocht tevens de meeste obligatiefondsen, gevolgd door J.P. Morgan AM (+10,2 miljard euro) en UBS (+6,8 miljard euro).

De verkoop van aandelen was een een-tweetje tussen (opnieuw) BlackRock (+22,7 miljard euro) en Morgan Stanley (+8,7 miljard euro).

Dan is er nog een eervolle vermelding voor ING, dat tijdens de eerste negen maanden van 2020 de meeste mixfondsen (+9,4 miljard) verkocht. Flossbach von Storch (+5,9 miljard euro) en Vanguard  (+4,4 miljard euro) volgden op gepaste afstand.

Het alternatieve fondssegment kende dit jaar vooral verliezers. Uitzonderingen waren GLG Partners (+2 miljard euro), Insight (+1 miljard euro) en Nordea (+0,9 miljard euro).

De best verkopende fondshuizen in Europa tot eind september 2020

raex


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie