Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

BNP Paribas AM - verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

Wat kunnen we verwachten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen - en wat zijn de economische gevolgen van de mogelijke uitkomsten?

De VS zijn nog maar een paar weken verwijderd van presidentsverkiezingen waarvan de uitslag grote gevolgen kan hebben voor het economisch beleid in de VS en daarbuiten. Daniel Morris, chief market strategist, en Mark Allan, econoom VS, bespreken de belangrijkste punten.

De huidige situatie

De Democraten hebben sinds de verkiezingen van 2018 een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, met 232 van de 435 zetels tegen 196 voor de Republikeinen, wat hun een aanzienlijke meerderheid van 37 zetels oplevert. De Republikeinen controleren de Senaat sinds de verkiezingen van 2014 met een marge van 53 tegen 47.

Om ingrijpende veranderingen door te voeren moet de volgende regering zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat een werkbare meerderheid hebben. Dit is met name van belang gezien het huidige verdeelde en zeer partijpolitieke klimaat in de VS.

Het is de controle over de Amerikaanse Senaat die het felst wordt bevochten bij deze verkiezingen.

De race voor de Senaat in 2020: Het gaat om enkele staten

De Republikeinen moeten 23 van hun zetels voor de verkiezingen verdedigen, tegen 12 voor de Democraten. Theoretisch, om de controle te krijgen, moeten de Democraten netto vier zetels winnen, of drie als Joe Biden wint en Kamala Harris vicepresident en voorzitter van de Senaat wordt, met de mogelijkheid om de beslissende stem uit te brengen.

Naar onze mening is het waarschijnlijk dat de race voor de Senaat neerkomt op een paar 'swing'-staten: Arizona, Colorado, Maine, North Carolina, South Carolina, Iowa, Georgia en Montana.

Lees meer over wat er op het spel staat bij de Amerikaanse verkiezingen, en welke impact de uitslag kan hebben op het economisch beleid.

Luister naar de podcast "Verkiezingen VS: Nog eens vier jaar of een nieuwe koers?" Met Mark Allen, econoom VS, en Chief Market Strategist Daniel Morris.

Lees meer

Assetallocatie