Nieuws

DNB: Voorkomen dat crisis overslaat op financiële sector

Door de tweede coronavirusgolf neemt ook de potentiële impact op financiële instellingen toe. Het blijft van het grootste belang om te voorkomen dat de economische crisis alsnog overslaat naar de financiële sector, aldus DNB

Het blijft van het grootste belang om te voorkomen dat de economische crisis overslaat naar de financiële sector. De omvangrijke steunmaatregelen van overheden, centrale banken en toezichthouders beperken de impact van de coronacrisis voor bedrijven en huishoudens, staat in het Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank.

Banken zijn nu beter gekapitaliseerd dan voorafgaand aan de kredietcrisis, schijft de centrale bank. De gemiddelde CET1-ratio van banken is 17%, min of meer gelijk aan de startpositie van de pandemiestresstest die DNB dit voorjaar uitvoerde.

"Hierdoor zijn zij in staat om de gevolgen van de crisis op te vangen zonder de kraan van de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven dicht te hoeven draaien."

Maar....

Tegelijkertijd moet de economische impact van het coronavirus nog grotendeels materialiseren en neemt de onzekerheid weer toe als gevolg van de tweede golf aan besmettingen.

"Zo kunnen banken geraakt worden door oplopende faillissementen en kredietverliezen, als tijdelijke overheidsmaatregelen worden afgebouwd en moratoria van banken aflopen."

"Banken houden er al rekening mee dat leningen aan bedrijven in zwaar getroffen sectoren in de toekomst niet kunnen worden afbetaald en hebben hun voorzieningen voor slechte leningen navenant verhoogd."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie