Nieuws

Duurt jaren voordat Spanje er economisch bovenop is

Rabobank denkt dat het economisch herstel van Spanje jaren in beslag gaat nemen. De werkloosheid gaat volgend jaar naar 20% en de overheidsschuld naar 125%.

Spanje behoorde in het voorjaar tot de zwaarst getroffen coronalanden en nu bij de tweede golf heeft het land het weer zwaar te verduren. Het aantal nieuwe gevallen is sinds eind juli met sprongen omhoog geschoten.

Op 30 juni waren het er nog maar 301, een maand later 3092 en het voorlopige hoogtepunt werd bereikt op 18 september met 14.389 besmettingen.

Voor de economie is dat een ramp. Vooral het toerisme wordt net als in het voorjaar keihard geraakt. De IBEX-index behoort met een verlies van bijna 30% tot de slechtst presterende beursindices ter wereld. Komt dat ooit nog goed?

Krimp van 13,3%

De Rabobank denkt van wel, maar het herstel zal wel jaren duren. Econoom Maartje Wijffelaars verwacht voor dit jaar een economische krimp van 13,3% en voor volgend jaar een groei van 5,3%. 

Het coronavirus is en blijft de grote boesdoener, maar ook de manier waarop er met het virus wordt omgesprongen draagt bij aan de misère, zegt Wijffelaars.

Bestuurlijke wanorde

Volgens haar is er sinds de uitbraak van het virus een machtsstrijd gaande tussen drie partijen: in Madrid vliegen de linkse regering en de rechtse oppositie elkaar voortdurend in de haren. Daarnaast is er een strijd over bevoegdheden tussen Madrid en de voor het gezondheidsbeleid verantwoordelijk regio's.

Wijffelaars: "Het onderstreept de politiek-bestuurlijke crisis in Spanje, de polarisatie en het beperkte mandaat van de nationale regering. Gecombineerd met de problemen bij het contactonderzoek en het verzamelen van besmettingsdata, hebben deze factoren er vermoedelijk toe bijgedragen dat het virus in Spanje zo hard om zich heen kan slaan."

Voor Spanje, dat zwaar leunt op het toerisme, is de coronacrisis extra bitter. Echt zicht op herstel is er waarschijnlijk pas als er een vaccin beschikbaar is.

EU-herstelfonds

Een van de weinige positieve dingen die Wijffelaars ziet, is dat de aankondiging van het EU-herstelfonds heeft gezorgd voor een daling van de rente. Als het fonds er daadwerkelijk komt en de middelen worden goed besteed, dan zal dat de Spaanse economie zeker helpen.

Zolang dat niet het geval is, houdt Wijffelaars het bij een beperkt herstel in 2021. De gemiddelde werkloos zal volgend jaar zelfs nog iets oplopen van 15,7% naar 20%.

Dat heeft te maken met het nog redelijk goede eerste kwartaal. De schuldratio van de overheid gaat dit jaar richting de 125% van het bbp.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen