Nieuws

Koop banken, energie en luchtvaart

Het klinkt misschien een beetje voorbarig met de tweede coronagolf in volle gang, maar aandelenstrateeg Andreas Bruckner van BofA ML denkt dat het ergste achter de rug is voor bank-, energie- en luchtvaartaandelen.

Cyclische aandelen hebben in Europa sinds het dieptepunt in maart 29% méér rendement opgeleverd dan defensieve sectoren. De enige cyclicals die nog niet hebben geprofiteerd zijn banken, energiebedrijven en de luchtvaartsector.

De laatste weken lijkt daar wat verandering in te komen. Aandelenstrateeg Andreas Bruckner van Bank of America Merrill Lynch (BofA) denkt dat dit een trend is die zich zal doorzetten.

Hij zegt dat in een Europese aandelenupdate waarin hij voor alle drie de sectoren een overweight-advies afgeeft, en dat terwijl er nog altijd weinig luchtverkeer is, de olieprijs laag is en het aantal bad loans toeneemt.

Dat optimisme heeft in de eerste plaats te maken met het vooruitzicht dat de coronacrisis niet eindeloos zal duren. Daarnaast zijn er een paar specifieke redenen per sector.

Banken

Bij banken wijst Bruckner op de kapitaalmarktrente, die sinds de uitbraak van de coronacrisis niet of nauwelijks is gedaald in Europa. De dalende rente was lange tijd een reden om negatief te zijn over banken, maar hij verwacht dat de rente in het komende jaar eerder gaat stijgen dan gaat dalen.

Een tweede reden om positief te zijn over banken is dat veel slecht nieuws over het kredietbedrijf al in de koersen is verwerkt. Banken hebben grote voorzieningen getroffen voor slechte leningen.

Bruckner verwacht dat die voorzieningen aan de hoge kant zijn, wat de winst in de toekomst positief kan beïnvloeden. 

Energie

In de energiesector wordt er volgens Bruckner te weinig waarde gehecht aan het herstel van de olieprijs van 30% over de laatste zes maanden.

Verder hebben energiebedrijven - net als de banken bij de waarde van hun leningen - gigantisch afgeschreven op hun olievoorraden. Dat heeft gezorgd voor miljardenverliezen. BofA denkt dat het ergste nu achter de rug is.

Luchtvaart

Luchtvaartaandelen profiteren normaal gesproken altijd van een groeiversnelling. Het afgelopen half jaar was daar echter weinig van te merken, wat uiteraard te maken had met het feit dat de economie weliswaar groeide in de zomer maar het luchtverkeer daar amper van profiteerde door de angst voor het coronavirus.

BofA vindt luchtvaartfondsen en andere reisorganisaties nu echter een gokje waard. Veel dieper lijken ze niet te kunnen vallen en als het aantal coronagevallen in Europa eenmaal afneemt dan kan het snel bergop gaan met de reissector.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen