Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Sectorconsensus: IT bovenaan, energie onderaan

Hoe denken beleggingshuizen over de verschillende aandelensectoren? IT is nu na gezondheidszorg het meest favoriet. Over de (fossiele) energiesector is niemand nog positief, aldus Eelco Ubbels.

Professionele beleggers zijn steeds positiever over IT. Een meerderheid van 83% adviseert om te kopen, een stijging van 3% na een stijging van 13% in de maand ervoor. Geen assetmanager is negatief over tech. Ook over gezondheidszorg wordt niet negatief gedacht, maar het percentage koopadviezen (67%, een daling van 13%) ligt iets lager dan bij IT.

Consumentengoederen hadden in juli nog geen enkele positief advies, maar inmiddels is 42% van de assetmanagers positief. De sector gaat daarom van neutraal naar overwogen. Dat is opmerkelijk, want deze wat minder defensieve variant van consumentenproducten floreert vooral in betere economische tijden.

Geen enkel beleggingshuis heeft nog een positief advies over voor de energiesector. Ondanks sterk gedaalde koersen steeg het percentage negatieve adviezen afgelopen maand van 27% naar 50%. Alleen de sector nutsbedrijven heeft meer verkoopadviezen aan de broek hangen. Daar staat, in tegenstelling tot energie, nog wel een enkel koopadvies tegenover.

De sector-allocatie-consensus van oktober 2020

raex


Werkwijze Alpha Research

Alpha Research inventariseert maandelijks de asset allocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden naar een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde, de trend van de aanpassingen en de grafieken aan bod om inzicht te krijgen in de asset allocatie-opinies. In absolute zin hoeft het gemiddelde niet allesbepalend te zijn.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie