Nieuws

Biden versus Trump: Wat als er geen duidelijke winnaar is?

Analisten houden er rekening mee dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen zo close worden dat er juristen, hertellingen en rechters aan te pas moeten komen om een winnaar aan te wijzen.

Er zijn steeds meer analisten die erop rekenen dat de Amerikaanse presidentschapsverkiezing nog niet beslist zullen zijn op 3 november omdat er staten zijn waar opnieuw geteld moet worden.

Er zijn evenveel analisten die vrezen dat dit slecht zal zijn voor beleggers. Historische bewijzen daarvoor zijn er echter niet, zegt vermogensbeheerder Blair Duquesnay van Ritholtz Wealth Management.

Bush versus Gore

Duquesnay wijst op de verkiezingen van 2000 toen George W. Bush het opnam tegen Al Gore. De verkiezingen waren toen op 7 november, maar de uitslag was pas bekend op 12 december.

Het verschil toen was een handvol omstreden stemmen in de staat Florida, waar het ook dit jaar weer spannend kan worden. De rechter moest er uiteindelijk aan te pas komen om het pleit te beslissen, die keer in het voordeel van Bush. 

En had die maand van onzekerheid veel invloed op de beurs? Nee, beurzen daalden destijds met een bescheiden 4,5%, wat voor techbubbeljaar 2000 niet veel was. 

Harde campagne

Misschien staat er nu meer op het spel in de zwaar gepolariseerde, Amerikaanse maatschappij. Maar vergeet dan niet dat er ook toen een harde campagne was tussen Gore en Bush, met veelal dezelfde thema's, zoals LGBTI-rechten, ongelijkheid, klimaatverandering en de scheiding van kerk en staat.

Feitelijk valt er dus weinig te zeggen over de gevolgen van een tijdelijk machtsvacuüm. Het belangrijkste is volgens Duquesnay dat alle Amerikanen gebruikmaken van hun stemrecht.

Dat is de belangrijkste les van de presidentsverkiezingen van 2000: letterlijk elke stem kan tellen.

Lees ook:

President Joe Biden niet slecht voor beleggers

Beurs doet het gemiddeld beter onder Democraten

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen