Nieuws

AFM: Aandacht voor diplomaplicht verslapt

De aandacht voor de diplomaplicht dreigt te verslappen. Dit is gebleken uit AFM-onderzoek onder ruim 200 financiële dienstverleners.

Bij 57 van hen bleken de vereiste diploma’s niet of niet allemaal aanwezig. Zij hebben de betreffende vergunningen ingeleverd, aldus de toezichthouder

Door een overeenkomst met DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van eind 2019 is de AFM in staat de diploma’s te checken zonder deze op te vragen bij financiële dienstverleners.

De resultaten van het onderzoek zijn zorgwekkend, schrijft de AFM. "Met name op het gebied van advisering bij inkomensverzekeringen bleken de verplichte diploma’s niet altijd aanwezig. Dat wil overigens niet zeggen dat de desbetreffende financiële dienstverlener zonder diploma klanten heeft geadviseerd."

"Veel onderzochte partijen geven aan dat ze niet adviseren over producten waarvoor ze geen diploma (meer) hebben. Maar ook in dat geval zijn ze verplicht hun adviesvergunning in te leveren."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie