Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Aandelenconsensus is voorzichtig optimistisch

Zolang overheden en centrale banken de financiële teugels laten vieren, durft het gros van de assetmanagers aandelen te kopen. Maar niet iedereen, zoals bijvoorbeeld ING, is positief.

In de zomer van 2019 stelden assetmanagers zichzelf de vraag of aandelenwaarderingen onderhand niet aan de hoge kant waren. Beurzen waren immers fors gestegen. De consensus, samengesteld uit de adviezen van 55 assetmanagers wereldwijd, besloot het toen rustig aan te doen. Een neutrale weging kreeg vanaf juni 2019 de voorkeur.

In januari van dit jaar sloeg de balans weer voorzichtig door naar een positieve aanbeveling, maar door de komst van COVID-19 ging het advies weer terug naar neutraal. Het percentage positieve waarderingen daalde in april van 47% naar 38%, terwijl de verkoopadviezen met 10% stegen naar 29%.

Niet verwonderlijk: Er bestond grote onduidelijkheid over de toekomstige bedrijfswinsten. Veel partijen durfden het niet aan om aandelen na de grote sell-off als goedkoop te zien. Sommige partijen behielden hun vertrouwen door de financiële hulp van centrale banken en overheden.

Afgelopen augustus was de stemming van de consensus nog steeds neutraal, maar per saldo wel iets optimistischer. 43% gaf een koopadvies af, 33% was nog steeds negatief. De mening van de vijftien grootste assetmanagers (46% is positief) week weinig af van de algemene consensus.

Voor veel partijen is het lage rendement van vastrentende beleggingen, samen met de sterke monetaire en fiscale ondersteuning, reden om toch neutraal of positief tegen aandelen aan te kijken. Veel partijen wijzen wel op de forse stijging van techaandelen, waarvan de waarderingen wel heel erg hoog zijn geworden.

Ja-kamp

Aberdeen Standard Investment, door Alpha Research geselecteerd als de beste assetallocator over 2019, behoort tot het positieve kamp. “Tegen de achtergrond van betere macro-vooruitzichten ondersteunen verschillende signalen (sentiment, monetair, technisch) een positieve aandelenpositionering."

Ook HSBC AM is positief, maar legt in de argumentatie daarvan de nadruk op het gebrek aan alternatieven. "De risicopremie van aandelen blijft aantrekkelijk ten opzichte van staatsobligaties uit ontwikkelde markten. Substantiële versoepeling van het monetaire beleid heeft het risico daarnaast verminderd."

Andere assetmanagers in het positieve aandelenkamp zijn Northern Trust, Franklin Templeton, Morgan Stanley, Barclays en Neuberger Berman. Deze laatste maakt wel de tactische kanttekening dat sommige situaties “kunnen worden gebruikt om winst te nemen in afwachting van een correctie.”

Nee-kamp

Voor de negatief gestemde groep assetmanagers is de onzekerheid leidend. Invesco vindt het daarom de hoogste tijd voor een risk off-strategie. Amundi: “Het uitblijven van zekerheid en de onzichtbaarheid van toekomstige winsten maant tot voorzichtigheid."

ING Investment Office ziet geen nieuwe impulsen die hogere koersen rechtvaardigen en meent dat het herstel al is in geprijsd: “We laten in onze tactische assetallocatie de onderweging van aandelen ongewijzigd.”

Achmea IM, LGT Capital Management, Blackrock en Aegon AM zijn neutraal. Voor Blackrock zijn de hoge waarderingen en moeilijke economische omstandigheden argumenten om het rustig aan te doen.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie