Nieuws

Braziliaanse aandelen profiteren van snel dalende rente

De Braziliaanse beurs heeft een dreun gekregen door het coronavirus. Het goede nieuws is dat de lange rente sterk is gedaald. Dat maakt Braziliaanse aandelen plots veel interessanter.

De Braziliaanse aandelenbeurs was tussen 2016 en januari 2020 een van de best presterende markten ter wereld. De Bovespa-index verdrievoudigde in die periode, mede dankzij het vertrek van president Dilma Roussef vanwege een corruptieschandaal, en een reeks hervormingen door haar opvolgers Michel Temer en Jair Bolsonaro.

Maar door de coronacrisis is er een einde gekomen aan de goede beursprestaties. In maart van dit jaar kelderde de Bovespa met bijna 50%, een verlies dat in de maanden daarna slechts ten dele werd goedgemaakt.

Volgens Dara White van Columbia Threadneedle Investments biedt dat een goed instapmoment. White wijst op een aantal positieve factoren. De belangrijkste is dat de rente in Brazilië snel daalt.

Kapitaalmarktrente

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland of de VS is een lage rente een vrij nieuw fenomeen voor Brazilianen.

Eind 2016 bedroeg de rente op een tienjarige staatslening bijvoorbeeld nog bijna 14%. Een jaar later was dit gezakt naar 7% en nu bedraagt de tienjaarsrente nog maar 2,4%.

Dividendrendement stijgt

Voor Braziliaanse spaarders betekent dat minder inkomsten, wat de overstap naar aandelen aantrekkelijker maakt, want het dividendrendement loopt juist op. White gaat voor 2020 uit van gemiddeld 4,5% voor Bovespa-aandelen.

Een bijkomstig voordeel voor beleggers zijn hervormingen in de financiële dienstverlening die het beleggen via deze partijen aantrekkelijker maakt. White denkt dat een substantieel deel van de ongeveer 200 miljard dollar aan spaargeld van huishoudens richting de aandelenmarkt kan vloeien.

Braziliaanse particulieren beleggen nu slechts een fractie van hun vermogen in aandelen. Hij denkt dat dit aandeel omhoog kan naar 25% of meer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie