Nieuws

Fed geeft ETF-reus BlackRock extra boost

Het Amerikaanse ETF-marktaandeel van vermogensbeheerder Blackrock is verder opgelopen nadat de Federal Reserve de vermogensbeheerder opdracht gaf obligatie-ETF's te kopen. In Europa heeft dochter iShares bijna de helft van de markt.

Er was in maart dit jaar flink wat kritiek op het besluit van de Federal Reserve om BlackRock de opdracht te geven om de markten te stabiliseren via de aankoop van bedrijfsobligatie-ETF’s.

BlackRock, zo werd gevreesd, zou met zijn toch al immens populaire iShares-producten wel eens de grootste profiteur kunnen zijn van het nieuwe Fed-beleid. Er werd ook gevreesd voor dubbele petten bij BlackRock.

Of die kritiek terecht was, blijft te bezien, maar een ding is zeker, de ETF’s van Blackrock hebben door het Fed-beleid een extra boost gekregen, meldt The Wall Street Journal.

Volgens WSJ was er sprake van een selffulfilling prophecy, want gelijk na de bekendmaking van het Fed-besluit begonnen beleggers bedrijfsobligaties bij te kopen en dan met name obligatie-ETF’s van BlackRock. Dat was dus nog voor de Fed ook maar één obligatie had gekocht.

Trend naar steeds grotere ETF's versterkt

Volgens gegevens van Morningstar steeg het ETF-marktaandeel van BlackRock tussen 20 maart en 23 juli van 51% naar 56%. 

Volgens Linda Zhang, CEO van Purview Investments, hebben niet alleen Blackrock-ETF’s geprofiteerd. Ook andere grote ETF’s waren populair bij zowel de Fed als beleggers. "Deze ongekende actie van de Fed heeft de trend naar steeds grotere fondsen verder versterkt.”

Lage fee

Alle ETF-fondsen die de Fed uiteindelijk heeft gekocht, waren populair bij beleggers. Ze staken hier gezamenlijk 48 miljard dollar in gedurende de eerste zes maanden van het jaar. Dat was twee keer zoveel als in de eerste helft van 2019. De BlackRock-ETF’s ontvingen daarvan 34 miljard dollar.

Volgens de chairman van BlackRock, Robert Kapito, is er niks mis met de populariteit van de Blackrock-producten. De meest liquide (en grote) producten hebben in crises als deze nou eenmaal altijd de voorkeur bij beleggers.

Aan de opdracht zelf verdient BlackRock volgens WSJ overigens weinig. De vergoeding voor de uitvoering van het obligatie-aankoopprogramma bedraagt drie miljoen dollar tot 30 september.

Voor elk kwartaal daarna ontvangt de Amerikaanse vermogensbeheerder nog eens 750.000 dollar. De Fed hoeft verder geen beheervergoeding te betalen voor de ETF’s van BlackRock, afgezien van een klein deel in riskante bedrijfsobligaties.

BlackRock is met een beheerd vermogen van rond 6,6 biljoen dollar de grootste vermogensbeheerder ter wereld, vóór Vanguard (5,5 biljoen), dat eveneens groot is in indexproducten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie