Nieuws

Europese fondsbeleggers keren terug naar de beurs

Positieve verwachtingen van het economisch herstel en de impact van de stimuleringsmaatregelen van centrale banken en overheden gaven Europese beleggers vertrouwen om weer fondsen te kopen, aldus Detlef Glow van Lipper.

Europese beleggers kochten in augustus weer beleggingsfondsen en ETF's. Reden is het economische herstel na de lockdowns en de verwachting dat de massale stimuleringspakketten van centrale banken en overheden wereldwijd de rente laag zullen houden en de economische groei bevorderen.

Het gevolg is dat Europese fondsen 32,3 miljard euro aan nieuw kapitaal konden aantrekken. Obligatiefondsen (+19,9 miljard euro) en aandelenfondsen (+11 miljard euro) waren het meest gewild.  De Europese verkoop van ETF's droeg 9 miljard euro bij aan de goede gang van zaken.

Dat geldmarktfondsen massaal in de verkoop gingen, duidt erop dat beleggers de onzekerheid van zich afschudden. Geldmarktfondsen worden immers vooral ingezet om cash te parkeren.

De Europese fondsverkoop in augustus 2020

raex

Aandelen wereldwijd (+8,6 miljard euro) was opnieuw de best verkochte subcategorie, gevolgd door obligaties wereldwijd in dollar (+3,7 miljard euro) en obligaties opkomende markten in harde valuta (+2,4 miljard euro).

Verkocht werd er afgelopen maand ook. Aandelen VK (-1,9 miljard euro) ging het meest van de hand. Amerikaanse high yield-obligaties (-1,1 miljard euro) en Britse dividendaandelen (-0,6 miljard euro) waren ook flink uit de gratie. De angst voor een harde Brexit deed zich voelen.

De winnaars van augustus

raex

Morgan Stanley deed in maand augustus de beste zaken met een fondsverkoop van 3,4 miljard euro, vóór PIMCO (+2,2 miljard euro) en Mercer (+2,2 miljard euro). Opvallend is dat grootmacht BlackRock, dat alleen al 46% van de Europese ETF-markt in handen heeft, in augustus buiten de top drie viel. Is hier een optelfout gemaakt?

BlackRock (+2,9 miljard euro) verkocht namelijk wel de meeste obligatiefondsen, gevolgd door PIMCO (+1,8 miljard euro) en Schroders (+1,2 miljard euro).

BlackRock (+2,6 miljard euro) was ook de nummer 1 verkoper van aandelenfondsen. Mercer (+1,3 miljard euro) en DWS (+1,2 miljard euro) bleven flink achter.

Flossbach von Storch (+0,8 miljard euro) tenslotte was de grootverkoper van mixfondsen, vóór Vanguard (+0,4 miljard euro) en Union Investment (+0,4 miljard euro). 

Deed Morgan Stanley echt de beste zaken?

raex


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie