Nieuws

Winst nemen op FAANG-aandelen

Beleggers die in augustus (deels) winst hebben genomen op FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Alphabet) omdat ze te duur waren geworden, zijn spekkoper. Al ziet het plaatje voor de lange termijn er voor deze aandelen nog prima uit.

Het optimisme onder analisten over de bedrijfseconomische vooruitzichten van de zogenoemde FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) is onverminderd groot.

Toch zijn er steeds meer beleggers die het zekere voor het onzekere nemen en delen van hun techportefeuille hebben afgestoten omdat de koersen te ver waren opgelopen. David Eiswert is een van hen.

In een interview met Citywire vertelt de vermogensbeheerder van het T. Rowe Price Global Focused Growth Equity fonds dat hij vooral veel Netflix-aandelen heeft verkocht, maar ook de belangen in de andere FAANG-bedrijven zijn flink gekortwiekt.

Netflix 

“Onze FAANG-posities zijn nog nooit zo klein geweest,” zegt Eiswert. Het meest zichtbaar is dat bij de Netflix-aandelen die aan het einde van het eerste kwartaal nog 1,4% van de 2,9 miljard dollar grote portefeuille uitmaakte. In juni was dit gedaald tot 0,59%, en dat ondanks het feit dat de koers van Netflix flink is opgelopen.

Minder geschaafd werd er aan de aandelenpakketten Amazon (3,57% van de beleggingsportefeuille), Apple (3,1%) en Facebook (2,25%). Eiswert zegt dat hij nog altijd positief is over de lange termijn, maar er zijn andere aandelen die op de korte termijn betere vooruitzichten bieden.

Meer aandelen van buiten de VS

“We hebben bij een aantal fondsen winst genomen en dat geld geherinvesteerd in meer cyclische getinte bedrijven van hoge kwaliteit.” Welke aandelen dat zijn, zegt hij niet. Eiswert heeft bovendien zijn exposure verhoogd in Europa, India en Japan ten koste van Amerikaanse aandelen. 

Eiswert zegt niet te draaien naar waarde-aandelen. Daarvoor is het macro-economische klimaat met een lage groei en lage inflatie niet gunstig genoeg. Andere grote beleggers maken die draai wel.

Family Office Duquesne

De miljardair Stanley Druckenmiller is daar een voorbeeld van. Hij kondigde eind augustus aan met zijn family office-fonds Duquesne over te stappen van Faang-bedrijven op aandelen die zwaar zijn geraakt door de coronacrisis zoals J.P. Morgan, Booking Holdings (onder andere Booking.com), Starbucks, T Mobile en de SPDR S&P Biotech ETF.

Hij verkocht daarentegen aandelen in Netflix, Alphabet en Facebook. Het belang in Amazon werd zelfs bijna gehalveerd met 235 miljoen dollar, waarmee Amazon zijn toppositie in de portefeuille verloor aan een ander technologiebedrijf, Microsoft.

Nasdaq Whale

Fondsbeheerders die eind augustus besloten hebben hun posities in FAANG-aandelen af te bouwen - of nog beter putopties hebben gekocht - zijn voorlopig de spekkopers van september. Apple staat bijvoorbeeld al rond de 20% lager dan de top op 1 september.

Sommige analisten wijzen als verklaring voor de correctie op de optiemarkt, waar Softbank de koersen in augustus van vooral Apple en Tesla flink zou hebben opgedreven door de aankoop van callopties. De zogenoemde call-put-ratio raakte daardoor uit balans met als gevolg scherp stijgende koersen.

Tot ergens eind augustus het kantelpunt werd bereikt en The Financial Times onthulde dat Softbank de mysterieuze Nasdaq Whale was die in augustus voor miljarden aan callopties had gekocht. Daarna kwam de correctie en de zoektocht naar een nieuwe bodem.

Kritiek van aandeelhouders

Of het in allemaal in de haak was wat Softbank heeft gedaan, is nog onbekend. Er is wel veel kritiek van aandeelhouders. Het Japanse investeringsconcern is zelf dan ook een van de grote verliezers van de technologiecorrectie, meldde Reuters vorige week.

Softbank viel de laatste tijd op met enorme verkopen van investeringen. Zo wordt ARM Holding voor 40 miljard dollar verkocht aan Nvidia en wordt er afscheid genomen van aandelen in de Japanse telecomdochter Softbank Corp.

Mocht er sprake zijn van een techbubbel die leegloopt dan zou het niet de eerste keer zijn dat Softbank daar keihard door wordt geraakt. Begin deze eeuw daalde de koers van Softbank in 2,5 jaar van ongeveer 45 dollar op het hoogtepunt tot rond de 1,30 dollar op het dieptepunt. Het duurde tot 2019 voor de koers zich had hersteld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022