Nieuws

Inhaaleffect in China

Economisch gaat het maand na maand beter in China. Dit komt door inhaaleffecten en het stimulerende beleid, dat nog doorwerkt, aldus ABN Amro.

Omdat dit inhaaleffect vanzelf wegebt en het macro-economische beleid wordt bijgesteld (met weer meer nadruk op het beperken van de schuldopbouw) gaat de groei weer normaliseren, schrijft de bank.

"Al met al blijft China goed op koers om een positieve jaargroei te noteren van circa 2%, als enige van de belangrijkste economieën. We verwachten dat de jaargroei in 2021 versnelt naar 8%. Dat komt vooral door basiseffecten: het zwakke eerste kwartaal van 2020 verdwijnt volgend jaar immers uit de cijfers."

Het herstel wordt nog altijd geleid door de industrie, schrijft ABN Amro verder. De groei van de industriële productie versnelde in augustus naar 5,6% jaar op jaar (juli: 4,8%). Maar nu China de pandemie steeds meer onder controle heeft en de effecten van het stimulerende beleid doorsijpelen, toont ook de binnenlandse vraag herstel.

"Voor het eerst sinds de covid-19-schok lieten de detailhandelsverkopen in augustus weer positieve jaargroei zien, van 0,5% jaar op jaar. De horeca gerelateerde uitgaven stegen over augustus met 10%; op jaarbasis laten deze nog krimp zien, maar dat is veel minder dan in maart (-46%)."

"De investeringen namen over augustus met 9% toe. Over het gehele jaar genomen bedraagt de krimp van de investeringen nu nog 0,3% jaar op jaar, ten opzichte van -1,6% in juli en -24,5% in februari. Ook cijfers over de uitvoer, de vastgoedmarkt en de kredietverlening wijzen erop dat het Chinese herstel breder gedragen wordt."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen