Nieuws

Beurs doet het beter onder Democraten

De afgelopen 73 jaar viel er op de Amerikaans beurs meer te verdienen onder leiding van presidenten uit het Democratische kamp dan uit die van het Republikeinse kamp.

Wat gebeurt er als Joe Biden wint van Donald Trump? Stort de beurs dan in? En wat gebeurt er met de economie als liberale krachten aan banden worden gelegd en de belastingen en sociale lasten stijgen?

Het zijn vragen die beleggers bezighouden. Sommigen zetten zich schrap voor een harde landing als Biden wint. Maar hoe terecht is dat?

Joachim Klement, oud-hoofd research bij UBS Wealth Management, zoekt naar antwoorden in de geschiedenis. In een blog voor het CFA Instituut vergelijkt hij de resultaten van regeringen van Democraten met die van Republikeinen over een periode van 73 jaar.

En om het beeld nog helderder te krijgen, kijkt hij ook naar de trackrecords van de Britse Conservative Party en van Labour.

Democraten winnen op alle punten

De resultaten in de VS zijn duidelijk in het voordeel van de Democraten. Tussen 1947 en nu kwamen de Democraten uit op een gemiddelde economische groei van 1,7% per jaar tegenover 1,5% voor Republikeinse presidenten.

De aandelenbeurs pluste bij de Democraten met gemiddeld 10,8%, bij de Republikeinen met slechts 5,6%.

Deze cijfers veranderen niet als de laatste twee crises van 2007 en 2020 buiten beschouwing worden weggelaten. Sterker, de resultaten worden voor de Democraten dan zelfs nog beter met een gemiddelde economische groei van 4,2% tegenover 3% voor de Republikeinen. 

Tories beter voor de beurs dan Labour

In Groot-Brittannië is het beeld iets anders. Ook hier doet Labour het macro-economisch gezien beter dan de Conservatives (gemiddeld 1,7% groei per jaar versus 1,5% bij de Conservatives).

Voor beleggers was het daarentegen een stuk gunstiger als de Tories aan de macht waren (+3,9% tegenover een mager rendement van 0,5% bij Labour).

Het maakt niet zoveel uit

Klement wil aan deze historische data niet gelijk de conclusie verbinden dat het dús gunstiger is als Biden wint, maar het tegendeel beweren is volgens hem ook niet verstandig.

Je zou natuurlijk kunnen zoeken naar verklaringen waarom Democraten beter presteerden dan Republikeinen, zegt hij. Maar daar begint hij niet aan. Wat hem deze analyse leert is dat het allemaal niet zo heel veel uitmaakt, Biden of Trump. 

Het is voor een groot deel geluk en het is zoals de bijsluiters bij beleggingsproducten altijd zeggen: Trump of Biden? "Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen