Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Beleggingshuizen nu nog positiever over bedrijfsobligaties

Ja, spreads zijn krapper geworden en ja, de coronacrisis brengt veel bedrijven in de problemen. Maar ruimhartige opkoopprogramma's van centrale banken geven assetmanagers voldoende vertrouwen om kredietwaardige bedrijfsobligaties te kopen, aldus Eelco Ubbels.

Door de coronacrisis stonden beleggers in vastrentende waarden ook voor lastige keuzes. Die keuzestress is nu minder groot, maar nog lang niet voorbij.

Er zijn vijf subcategorieën in de obligatiemarkt: overheidsobligaties, emerging markets debt (EMD), inflatie gelinkte-obligaties, high yield-obligaties en bedrijfsobligaties. De consensus over kredietwaardige bedrijfsobligaties in volwassen markten schommelt de laatste maanden tussen neutraal en overwegen.

In april was de consensus, gebaseerd op de opinies van 55 assetmanagers, nog neutraal met 26% positieve en 44% negatieve aanbevelingen. In september kiest de consensus duidelijk voor een zwaardere weging van bedrijfsobligaties; 58% positieve aanbevelingen en slechts 15% verkoopadviezen. Over geen een andere obligatiecategorie wordt  positiever geoordeeld.

raex

Kredietbeoordelaars in actie

Wat verklaart de positieve draai? Een van de grootste verschillen is dat aan het begin van coronacrisis de bedrijfsobligatiemarkt werd overspoeld met een golf van afwaarderingen.

De vrees dat bedrijven niet langer aan hun betalingsverplichtingen zouden voldoen, was groot. Volgens een analyse van Schroders hield de markt in april bij Amerikaanse bedrijfsobligaties rekening met een wanbetalingspercentage van maar liefst 8,7% voor de meer solide bedrijfsleningen (investment grade), terwijl het historische gemiddelde op 0,9% ligt.

Voor leningen van minder sterke bedrijven (high yield) werd zelfs een default rate van 37% ingeprijsd, tegen 14,6% historisch.

Centrale banken redden

De situatie veranderde door de extra verruimende maatregelen en opkoopprogramma’s van centrale banken. De ECB lanceerde het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), de Amerikaanse FED kwam met Primary en Secondary Market Corporate Credit Facilities.

Deze programma’s legden een bodem onder de markt waardoor het aantal downgrades fors daalde. Sindsdien zijn ook de spreads een stuk krapper geworden.

Een spread op bedrijfsobligaties weerspiegelt het extra rendement ten opzichte van staatsobligaties met een gelijk risico en vergelijkbare looptijd. Een hogere spread impliceert een betere waarde.

raex

Spreads kunnen nog krapper

Ondanks de krappe spreads is het rendement op bedrijfsobligaties nog altijd aantrekkelijker dan die op overheidspapier. Voor assetmanagers blijken de ondersteuningsprogramma’s de doorslag te geven. Een greep uit de commentaren:

Candriam: “We zijn overwogen in Amerikaanse en Europese investment grade-obligaties, want ze worden ondersteund door de aankopen van de centrale banken”.

Pictet AM sluit zich daarbij aan: “De vastberadenheid van overheidswege om bedrijven te ondersteunen door hen toegang tot goedkope financiering te garanderen, zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen.”

Wellington: “Het opkoopprogramma van de Federal Reserve is de basis voor onze overtuiging dat spreads nog krapper worden en daarom aantrekkelijke rendementen kunnen bieden in de aankomende twaalf maanden."

Neuberger Berman: “Centrale banken lijken gecommitteerd aan het ondersteunen van liquiditeit in deze markt. Sterke ondersteuning en ruime liquiditeit zijn redenen waarom de spreads nog krapper kunnen worden dan ze nu al zijn.”

Tegengeluiden

Er zijn overigens ook assetmanagers die een andere risicorendements-afweging maken, en uitkomen op een neutraal standpunt. Voorbeelden hiervan zijn J.P. Morgan AM en Aberdeen Standard Investment. Zij wijzen beide op het onverminderde risico van verdere afwaarderingen.

Ook BlackRock behoort tot deze groep. Vanuit strategisch perspectief bieden spreads in investment grade-obligaties te weinig compensatie voor het risico van faillissementen.

Tactisch gezien beoordeelt ook BlackRock de opkoopprogramma’s van centrale banken als een goede zaak voor beleggers in kredietwaardige bedrijfsobligaties en oordeelt 's werelds grootste assetmanager dus positiever.

Lees ook: De beleggingsconsensus van deze maand: Grondstoffen met stip op 1


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie