Nieuws

Beleggers kunnen niet kiezen tussen aandelen en obligaties

De Europese ETF-markt deed afgelopen maand zeer goede zaken. Aandelen en obligaties werden even veel gekocht, aldus Detlef Glow.

Augustus was opnieuw een positieve maand voor de Europese ETF-sector. De positieve gang van de zaken op de beurzen en goed nieuws van het economische front zetten beleggers aan ETF's te kopen.

De combinatie van een bovengemiddelde instroom en de positieve koersontwikkelingen leidde tot een stijging van het Europees beheerde ETF-vermogen van 843,5 miljard euro per 31 juli 2020 tot 877,1 miljard euro eind augustus.

Deze stijging van 33,6 miljard euro was vooral het gevolg van opgaande onderliggende markten (+24,7 miljard euro). ETF-verkoop droeg voor 8,9 miljard euro bij aan de stijging van het ETF-vermogen.

Uitstroom bij geldmarkt-ETF's

De instroom van 8,9 miljard euro lag boven het gemiddelde van twaalf maanden ervoor. Dat staat nu op 8,6 miljard euro, tegenover 7,2 miljard euro in juli 2020.

Obligatiefondsen (+4,3 miljard euro) en aandelen-ETF's (+4 miljard euro) boekten de meeste instroom. Grondstoffen-ETF's (+0,5 miljard euro), gemengde activa-ETF's (+0,1 miljard euro) en alternatieve ETF's (+0,1 miljard euro) droegen veel minder bij.

Opmerkelijk was de uitstroom van geldmarkt-ETF's (-0,1 miljard euro). Blijkbaar voelden beleggers zich zeker genoeg om geen extra cash in de vorm van geldmarktfondsen aan te houden.

Sinds het begin van dit jaar verwelkomden ETF-verkopers in Europa 39,6 miljard euro aan nieuw kapitaal.

De ETF-verkoop in augustus: Obligaties en aandelen gingen gelijk op

raex

Meest in aandelen wereldwijd

De best verkochte ETF-categorieën in augustus zijn aandelen wereldwijd (+1,7 miljard euro), gevolgd door Amerikaanse aandelen (+1,1 miljard euro) en Chinese obligaties (+0,9 miljard euro).

Grote verliezers waren er afgelopen maand niet. IT-aandelen en edelmetalen lagen er wat minder goed bij.

Wereldwijde aandelen meest gevraagd

raex

Slechts negentien van de 48 ETF-verkopers in Europa hebben een vermogen van een miljard euro of meer onder beheer. iShares (408,6 miljard euro) is verreweg de belangrijkste ETF-partij in Europa met een marktaandeel van 46,58%. De nummers twee (Xtrackers: 94,3 miljard euro) en drie (Lyxor ETF: 72,5 miljard euro) volgen op zeer grote afstand.

De 10-top ETF-aanbieders in Europa zijn samen goed voor 93,86% van het totale ETF-vermogen. Dit betekent dat de overige 38 partijen slechts 6,14% van de markt hebben te verdelen. Ofwel, men is nog niet uitgeconsolideerd.

iShares verkocht in augusts voor (+3,1 miljard) aan ETF's, vóór Xtrackers (+1,5 miljard euro) en Amundi ETF (+1,1 miljard euro).

IShares is de grote olifant

raex


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie