Nieuws

Het pond gaat zware weken tegemoet

Zorgen over een no-deal Brexit bieden voor het pond geen goed vooruitzicht de komende weken, verwacht (ook) MUFG Bank.

Valuta-analist Lee Hardman van de MUFG Bank, de grootste bank van Japan, verwacht dat het Britse pond de komende weken verder zal verzwakken tegenover de euro en de dollar naar mate de zorgen groeien over een no-deal Brexit.

Bij de euro is de sterke fase ten opzichte van de dollar volgens hem waarschijnlijk achter de rug, aldus Hardman in een valuta-update.

Fair value

Het pond is volgens hem op zich redelijk gewaardeerd ten opzichte van de euro op basis van het renteverschil tussen de eurozone en Groot-Brittannië. Als de economische verwachtingen van de Bank of England uitkomen, dan is er zelfs een lichte upside mogelijk.

Het probleem zit hem in de Brexit-onderhandelingen die deze week weer beginnen. De onderhandelingspartijen liggen nog ver uit elkaar.

Sterker, Londen dreigt de al gesloten deal over de positie van Noord-Ierland op te blazen. De kans op een no-deal Brexit wordt met de dag groter. Voor die onzekerheid betaalt het pond.

Lage inflatie

Maar ook voor de euro zijn er problemen. De zeer lage inflatie in de eurozone kan de euro parten spelen. De waardestijging van de munt tegenover de dollar dit jaar heeft ertoe geleid dat de neerwaartse inflatiedruk nog groter is geworden.

De kerninflatie in de eurozone ligt nu rond de 0,4%, wat de ECB er mogelijk toe dwingt iets te ondernemen om de euro te verzwakken, bijvoorbeeld door het aankoopprogramma van obligaties verder uit te breiden. Voor de euro-dollar koers zou dat zeker negatief zijn.

De euro-dollarkoers is de afgelopen twaalf maanden opgelopen van ongeveer 1,10 naar 1,18. De euro-pondkoers staat met 0,9 ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar terug. Vijf jaar geleden lag de koers nog rond de 0,73. De euro is dus sterk geapprecieerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie