Tot april van dit jaar waren professionale beleggers al negen maanden positief over aandelen opkomende marken, maar daarna kwam een draai naar neutraal.
Daar is sindsdien weinig aan verandert. Wat wel opvalt, is dat de helft van de vijftien grootste assetmanagers het advies heeft gewijzigd naar kopen.

MSCI World x MSCI EM
Wat is er veranderd? Voordat deze vraag kan worden beantwoord, kijk ik eerst naar de opbouw van de MSCI Emerging Markets, de meest gehanteerde maatstaf voor deze aandelenregio. De hoofdmoot van de opgenomen aandelen (41%) komt uit China, gevolgd door Taiwan (13%), Zuid-Korea (11,5%), India (8,1%), Brazilië (5,4%) en overige landen (21%).
Wat betreft sectoren bestaat de top drie uit IT (18,4%), financials (18%) en consumer discretionary (18%). Ter vergelijking: in de MSCI All Country World index weegt Amerika voor 58% mee en China maar voor 5%.
In de wereldindex staat ook IT boveaan (21%). Het grootste verschil met de opkomendemarktenindex is dat de sector gezondheidszorg in de wereldindex op de derde plaats staat (13%).
Hoe assetmanagers de vooruitzichten van China, Taiwan en Zuid-Korea zien, samen goed voor meer dan 65% van de EM-index, weegt dus zwaar mee in het eindoordeel over de totale aandelenregio. Daarin is de handelsoorlog tussen de VS en China een factor van grote betekenis.
Impact coronapandemie
In april 2020 was de consensus per saldo positief. Aan de ene kant waren er zorgen over het feit dat opkomende markten in coronatijd politiek en qua gezondheidszorg minder stabiel waren dan ontwikkelde landen. Andere negatieve punten waren de lage olieprijzen, een sterke dollar en een daling van het toerisme.
Aan de andere kant keken assetmanagers positief naar China, doordat dit land vrij snel en succesvol uit de eerste coronagolf kwam. De top vijftien was van dit laatste nog niet overtuigd.
In de maanden na april zijn veel van de zorgen over COVID-19 in China en andere Aziatische landen onterecht gebleken, maar dat geldt zeker niet voor de regio’s Latijns-Amerika en Oost-Europa. Daar is het virus zich nog altijd aan het verspreiden.
Voor BlackRock geeft de voortwoekerende coronapandemie toch de doorslag om aandelen opkomende markten te onderwegen: “Wij maken ons zorgen over de manier waarop het virus zich verspreidt en zien in veel opkomende landen weinig ruimte of wilskracht voor beleidsmaatregelen om de impact te verminderen."
LGT Capital Management is het daarmee eens, maar voegt toe: “De handelsoorlog wakkert weer aan en ook de geopolitieke spanning is een extra negatieve factor die bijzonder ongelegen komt.”
Azië biedt mooie kansen
Samen met Northern Trust zijn BlackRock en LGT Capital echter de negatieve uitzondering. Voor veel assetmanagers geeft de combinatie van een succesvolle virusaanpak en aantrekkelijke waarderingen in Azië de doorslag om weer aan de koopkant te zitten.
Barclays: “Tot dusver lijkt het virus in Azië zich te stabiliseren. Hierdoor is het vooruitzicht voor aandelen uit opkomende markten positiever dan die in ontwikkelde landen.”
Schroders, dat per saldo nog neutraal is over EM, schrijft: “In vergelijking met andere markten bieden aandelen uit opkomende markten een aantrekkelijke waardering.”
JP Morgan: “Azië is het voorfront van het wereldwijde herstel. Aandelen blijven er goedkoop.” Vermogensbeheerders KBC, SEB en Candriam sluiten zich hierbij aan en richten zich vooral op de Chinese aandelenmarkt.