Nieuws

China is geen trade

Beleggers zoeken het steeds meer in China en dat is logisch. China trad uiterst effectief op tegen het coronavirus en met name de Chinese IT-bedrijven maken een ongekende groei door. Maar, zo waarschuwt Xialon Chen van KraneShares: "Kortetermijnbeleggers hebben op de Chinese beurzen weinig te zoeken."

Dr. Xialon Chen, hoofd International van KraneShares, dat ETF's verkoopt die louter Chinese aandelen volgen, was vorige week in het land om het Chinese aandelenevangelie te verkondigen, waarbij zij haar gehoor duidelijk maakte dat de Chinese markt niet met kortetermijnacties moet worden bespeeld.

Op de Chinese wildwestbeurzen loopt het voor beleggingscowboys meestal niet goed af, was de boodschap. Want de markt timen is in het algemeen al een lastige zaak en dat geldt al helemaal voor de Chinese beurzen, die bovengemiddeld wilde swings kennen.

"Beleggers die dit jaar de beste tien dagen zouden hebben gemist, kijken basis van de KWEB Index (een mandje van internetaandelen) tegen een verlies aan van 15,5%, want die tien beste dagen waren samen goed voor een rendement van 50%." 

Succesvolle strijd

Het gaat dus om de langere termijn en met die verre horizon zit het volgens Chen wel goed. "Beleggers in de Chinese binnenlandse aandelenmarkt profiteren onder meer van de sterk ontwikkelde technologiesector en van de opname van steeds meer Chinese aandelen in de grote indices."

Chinese A-aandelen zijn nu nog goed voor 5% van de MSCI EM index, maar dat zal over een paar jaar 20% zijn. 

raex

Wat de uitkomst van de aanstaande Amerikaanse verkiezingen is, maakt voor de Chinese beleggingscase niets uit. Chen gedecideerd: "Het creëert slechts volatiliteit op de korte termijn, zo is onze ervaring."

Veel belangrijker is het hoe het verder gaat met de strijd tegen de coronapandemie. Terwijl Europa en de VS nog altijd worstelen om het virus de baas te worden, is het in China back to normal.

"In China, maar ook in andere Aziatische landen, hebben burgers gedisciplineerd gereageerd op de lockdowns. Dat is een belangrijke reden waarom het aantal patiënten in de afgelopen maanden sterk is gedaald. De regio profiteert van de ervaring die het heeft met eerdere pandemieën," aldus Chen.

Economische groei intact

De economische gevolgen van de lockdown waren voor China in eerste instantie groot, maar het herstel was indrukwekkend. Chen: "De Chinese langetermijngroei is intact gebleven."

Volgens cijfers van State Street Global Advisors zal de Chinese economie dit jaar met 1,8% groeien, terwijl andere grote economieën allemaal stagneren. De verwachting is dat de economie van de eurozone dit jaar met 6,6% zal krimpen.

De economische krimp van de VS zal volgens State Street 3,4% zijn. Ook in het grote hersteljaar 2021 leidt China de dans met een economische plus van 7%. De eurozone (+5,0%) en de VS (+3,9%) blijven opnieuw achter.

Het Franse beleggingshuis Amundi AM bestempelt China niet alleen als de groeimotor van de regio, maar van de wereldwijde economie. "Sterke fundamentals maken de weg vrij voor een forse inhaalslag in Azië, aangedreven door China."

De sterke groei van de Chinese economie is volgens Amundi met name te danken aan de consumentendienstensector. Over de industriële sector is het minder positief.

IT-grootmacht

Dat Chinese IT-bedrijven, zoals Alibaba en Tencent, het zo goed doen, verbaast Chen helemaal niets.

"Chinese IT-bedrijven lopen op gebieden als e-commerce en digitale betalingen duidelijk voorop. China telt inmiddels 1,4 miljard mobiele telefoonabonnementen. In de laatste vijf jaar is de waarde van de KWEB Index bijna verdubbeld. Year to date nadert het rendement van de Chinese IT-index de 40%."

raex

Veel van deze IT-aandelen zijn genoteerd aan de STAR Board. Deze Chinese equivalent van de Nasdaq, bestaat inmiddels een jaar en koerste twee keer zo hard omhoog als de Amerikaanse techbeurs.

Mochten Chinese internetbedrijven uit de VS worden gegooid - Trump heeft er al herhaaldelijk mee gedreigd - dan is de Star Board de uitgelezen uitwijkmogelijkheid. Binnenkort brengt Alibaba het digitale betalingsplatform Ant Group (Alipay) naar de beurzen van Hongkong en STAR Board. Het wordt na Aramco de grootste IPO aller tijden. De Chinese IT-sector is hot.

"Chinese IT-bedrijven lopen op gebieden als e-commerce en digitale betalingen duidelijk voorop"

Liever A-shares

Ondanks de goede gang van zaken dit jaar voor Chinese A-aandelen - de Shanghai Composite staat nu +16% - is er nog altijd een stevig waarderingsgat met bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 en de Stoxx Europe 600.

De Chinese beurs van Sjanghai kent een gemiddelde koers-winstverhouding van vijftien op basis van de laatste winstcijfers, terwijl de k/w van S&P 500 richting de 25 kruipt. Voor Europese aandelen wordt bijna 20 maal de winst betaald.

raex

 

Hoewel de Hang Seng van Hongkong dit jaar zwak presteert met een verlies van 10% en de gemiddelde waardering met een k/w van tien niet overhoudt, heeft Fidelity International een een duidelijke voorkeur voor A-aandelen van het Chinese vasteland.

Fidelity: "Inmiddels heeft ongeveer een derde van de Chinese bedrijven de resultaten over het eerste halfjaar gepresenteerd. Tot nu toe steeg de gemiddelde winst met 9% voor A-aandelen tegenover een daling van 2% voor bedrijven die aan de beurs van Hongkong staan genoteerd. Dat maakt onshore aandelen op termijn lager gewaardeerd, ook omdat  toekomstige winstramingen voor bedrijven met A-aandelen scherper naar boven zijn bijgesteld."

raex

Blijvende veerkracht

Nicholas Yeo, hoofd Chinese aandelen van Aberdeen Standard Investments en beheerder van het Aberdeen Standard China A Share Equity Fund, rekent onderwijl op een spoedige Chinese marktcorrectie, maar blijft optimistisch over de langetermijnvooruitzichten van Chinese A-aandelen.

"Nu China minder afhankelijk is van de export, zal de binnenlandse consumptie en de groeiende middenklasse de economische groei aanjagen. Dat creëert kansen voor kwaliteitsvolle bedrijven in basis- en luxegoederen, gezondheidszorg en financiële diensten.”

De mening van Yeo sluit aan bij de positieve visie van Fidelity International op Chinese aandelen. "Er zijn genoeg redenen om te bedenken waarom de veerkracht van Chinese aandelen blijvend is."

"Er zijn genoeg redenen om te bedenken waarom de veerkracht van Chinese aandelen blijvend is"

En die Chinese schuldenberg dan? Brengt dat de stabiliteit van de Chinese markten niet in gevaar? Chen schudt haar hoofd.

"De transformatie van de Chinese economie van een export gedreven naar een consument gedreven economie gaat gewoon verder. Dat zal de stabiliteit van de Chinese economie versterken. Doordat de Chinese regering geen grote infrastructuuruitgaven meer hoeft te doen, is er ruimte om de schulden terug te brengen."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen