Nieuws

Er staat geen limiet op Big Tech

De grote technologiebedrijven uit de VS en China veroveren de wereld in een rap tempo. De beurskoersen klimmen even hard omhoog. Michael Batnick van Ritholz Wealth Management heeft daar geen problemen mee. De sky is the limit.

De kloof tussen grote technologiebedrijven en de rest van de aandelenmarkt heeft zich de afgelopen maanden verder verbreed. Het is niet eerder voorgekomen dat de vijf grootste bedrijven in de S&P 500-index een kwart van de marktwaarde voor hun rekening nemen.

Begin dit jaar was dat nog 17%. Apple is inmiddels in zijn eentje groter dan de 201 kleinste deelnemers aan de S&P-index samen.

Tellen we daar Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) en Facebook bij op, dan gaat dat cijfer naar 389. Volgens Michael Batnick, vermogensbeheerder bij Ritholtz Wealth Management, was dat twee jaar geleden nog maar 282.

raex

Niet te stoppen?

De aandelen van Big Tech hebben de nodige momentum. Ondanks de coronacrisis is hun waarde in twee jaar gestegen met 3,5 biljoen dollar, ofwel 3500 miljard. Daar zitten Tesla (market cap van 417 miljard), Salesforce (249 miljard) en Netflix (232 miljard) nog niet eens bij.

Even ter vergelijk: tien jaar geleden was olieconcern Exxon nog het grootste bedrijf in de S&P met een beurswaarde van 289 miljard dollar. Nu is Apple meer dan 2000 miljard dollar waard. Exxon, dat dit jaar ruim 40% aan beurswaarde verloor, is recent uit de Dow 30 gegooid. Het kan verkeren.

Mega-tech

De term Big Tech is inmiddels bijna een understatement geworden. Binnenkort moeten we het misschien hebben over giant-tech of mega-tech. Waar is de grens?

Batnick ziet helemaal geen grens. Hij is aanhanger van de zogenoemde Modern Market Cap Theory (MMCT) die zegt dat er geen maximum zit aan de beurswaarde van een onderneming.

"Tesla kan in theorie evenveel waard worden als het Amerikaanse bbp. Het enige wat Elon Musk hoeft te doen, is 9,5 miljard aandelen uitgeven.”

Pensioenfondsen

De markt schijnt het daar mee eens te zijn, getuige de aanhoudende rally in Big Tech. Ook al blijven er altijd analisten die waarschuwen voor een klassieke luchtbel, die elk moment kan barsten.

Nieuwsbureau Bloomberg wees er afgelopen week fijntjes op dat dit voor gepensioneerden een ramp zou zijn, want alle pensioenfondsen zijn sterk in Big Tech belegd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen