Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Consensus: Mooie kansen in Verre Oosten

Geen assetmanager is negatief over de aandelenregio Azië exclusief Japan. De effectieve corona-aanpak en lage waarderingen zijn de belangrijkste redenen waarom 44% van de 55 assetmanagers een koopadvies heeft afgegeven.

In researchrapporten kiezen assetmanager voor Azië ex. Japan of Pacific ex. Japan.  Een analyse van actuele researchrapporten van 55 assetmanagers laat zien dat de ene helft schrijft over Pacific ex. Japan en de andere helft over Asia ex. Japan.

Pacific is beperkt tot Hong Kong, Singapore, Australië en Nieuw Zeeland. Azië is ruimer: hier horen Australië en Nieuw-Zeeland niet bij, maar wel China, Taiwan, Zuid-Korea, India en enkele andere Aziatische emerging markets.

Bijzonder is dat sinds twee maanden geen enkele assetmanager negatief is over de regio. De consensus adviseert om, naast de VS, ook deze aandelenregio te overwegen. Drie maanden geleden was de consensus nog neutraal, waarbij 13% negatief was en 22% een overweging adviseerde.

Spanningen

Maar inmiddels zijn professionele beleggers heel wat optimistischer. Reden van het optimisme is de doeltreffende aanpak van het coronavirus en de aantrekkelijke waarderingen.

Overigens zijn de top-15 assetmanagers momenteel met 27% positieve aanbevelingen minder enthousiast dan de bredere consensus met 44%. De top-15 is vooral positief door de hoeveelheid fiscale en monetaire steun in combinatie met gunstige waarderingen.

Maar een negatief aspect is de situatie in Hongkong en de spanningen tussen China en de VS.

Oordeel assetmanagers

BlackRock is een van de assetmanagers die van positief naar neutraal is gedraaid. “De terugkeer van de spanning tussen de VS en China is een risico. In zijn streven om de groei te balanceren en de financiële stabiliteit te waarborgen, heeft China relatief beperkte beleidsmaatregelen genomen om de gevolgen van het virus op te vangen."

Ook Franklin Templeton twijfelt over de Aziatische aandelenvooruitzichten. “Over banken en financiële instellingen die een zware weging hebben in deze regio blijven er bestaan. De regio is vatbaar voor de lokale spanning in Hongkong en lagere wereldwijde handelsstromen. De waarderingen zijn echter positief waardoor wij niet bearish zijn.”

Voor Columbia Threadneedle is de combinatie van kwalitatief goede groei en cyclische blootstelling een reden voor een positief advies. "Wij willen meedoen in sommige risicomarkten, vooral die markten die goedkoper zijn geworden en die voordeel zullen hebben van beleidsmaatregelen."

Ofwel, voorlopig overschaduwen de tijdelijke risico’s (corona en geopolitieke spanningen) in de ogen van veel assetmanagers de positieve fundamentele aspecten van de regio, zoals lage waarderingen en winstgroei. Per saldo is er geen voldoende reden voor een negatief advies.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie