Nieuws

Een veilig beleggingsgevoel is bloedlink

De steun van centrale banken zorgt op de obligatiemarkt voor gevoelens van veiligheid. Roekeloos beleggersgedrag ligt dan op de loer. Ben Carlson waarschuwt in dit verband op de Amerikaanse high yield-obligatiemarkt.

Het komt regelmatig voor dat een investering in veiligheid juist leidt tot meer onveilige situaties. Dat schrijft vermogensbeheerder Ben Carlson op A Wealth of Common Sense.

Het klinkt als een contradictio in terminis, maar toch zijn de voorbeelden die hij geeft vrij logisch.

Zo blijkt uit een Noors onderzoek dat mensen met nieuwe auto’s vaker en sneller in ongelukken verwikkeld raken dan mensen met een oude auto. Dat komt doordat nieuwe auto’s met al hun gadgets en veiligheidssystemen leiden tot roekelozer gedrag.

Kredietcrisis 

Hetzelfde geldt voor het afsluiten van verzekeringen. Dat leidt aan de ene kant tot meer zekerheid, maar aan de andere kant gaat de impuls verloren om buffers op te bouwen.

Als dit op grote schaal gebeurt, dan kan het tot zware crises leiden. Zo is ook de kredietluchtbel van 2007 voor een groot deel ontstaan door een misplaatst gevoel van zekerheid. Dat gevoel was er doordat hypotheken waren samengevoegd in hele grote pakketten. Het risico voor beleggers van wanbetaling van huizenbezitters werd daardoor kleiner. 

Het gevolg was dat beleggers het aandurfde steeds meer van dit soort leningen te kopen tegen steeds hogere prijzen. Tot het hele concept van veilige mortgage-backed securities als een kaartenhuis in elkaar donderde toen er steeds meer huizenbezitters in betalingsnood kwamen.

High yield 

Carlson heeft de grote angst dat er nu weer zoiets staat te gebeuren. Dit keer zijn het de centrale banken, zoals de ECB en de Fed, die een vals gevoel van zekerheid bieden.

Carlson wil geen oordeel geven over het beleid van de Fed. Sommigen vinden het goed dat ze de markten gekalmeerd hebben op het dieptepunt van de coronacrisis, anderen vinden het opendraaien van de geldsluizen onverstandig, omdat de baten vooral naar rijkere beleggers gaan. 

Zeker is dat het heeft gewerkt. Anders is niet te verklaren dat de high risk obligatiemarkt sinds het dieptepunt in maart als een pijl omhoog geschoten is, terwijl de bedrijven die de obligaties hebben uitgegeven er vaak belabberd voor staan. Volgens Carlson wordt het daarmee hoog tijd voor beleggers om hun risicomodellen nog eens goed te bekijken en niet blind de high yield-obligatiemarkt in te stappen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie