Nieuws

Europese fondsbelegger kiest voor cash

Europese fondsbeleggers gaven afgelopen maand een gemengd signaal af. Terwijl zij schoorvoetend aandelen- en obligatiefondsen kochten, ging het meeste kapitaal naar geldmarktfondsen, naar de zijlijn dus, aldus Detlef Glow van Lipper.

Europese fondsbeleggers wisten ook in juli de beurs te vinden. Het herstel van de wereldwijde aandelenmarkten maakte enigszins begerig. Maar de kooplust werd ook aangewakkerd doordat beleggers verwachten dat stimuleringspakketten van centrale banken en overheden de rente laag zullen houden en de wereldwijde economische groei zullen bevorderen. Dat de lockdown in steeds meer landen werd opgeheven was natuurlijk ook een positief signaal.

Als gevolg van al deze factoren boekten Europese fondsen een sterke instroom. Obligatiefondsen (+24,2 miljard euro) waren in juli het meest gekocht, gevolgd door aandelenfondsen (+14,4 miljard euro), mixfondsen (+4,9 miljard euro) en grondstoffenfondsen (+2 miljard euro). Vastgoedfondsen (-0,1 miljard euro), andere fondsen (-0,7 miljard euro) en alternatieve ICBE-fondsen (-2,6 miljard euro) daarentegen werden meer verkocht dan gekocht.

De totale instroom van langetermijnfondsen bedroeg in juli 42,2 miljard euro. ETF's droegen 13,2 miljard euro bij. Maar aangezien Europese beleggers ook kozen voor voorzichtigheid ging er veel geld naar geldmarktfondsen (+69 miljard euro), die worden gebruikt om cash te parkeren.

Europese belegger kiest voor afwachtende houding

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Van de langetermijnfondsen waren afgelopen maand vooral aandelen wereldwijd (+8,5 miljard euro), euro bedrijfsobligaties (+3,3 miljard euro) en obligaties wereldwijd in euro (+3 miljard euro) gewild. Ook bedrijfsobligaties wereldwijd in dollar (+2,8 miljard euro) en IT-aandelen (+2,8 miljard euro) werden gekocht.

Bedrijfsobligaties en technologie-aandelen blijven gewild

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum, waar de fondsverliezers zich ophouden, noteerde aandelen wereldwijd ex. VK  (-3,6 miljard euro) de hoogste uitstroom.

Ook Amerikaanse staatsobligaties (-3,6 miljard euro), aandelen opkomende markten (-1,6 miljard euro), Amerikaanse staatsobligatie met een middellange looptijd (-1,6 miljard euro), en dividendaandelen (-1,2 miljard euro) gingen in juli vooral van de hand. Ook dit is duidelijk geen trendbreuk met de maand ervoor.

Amerikaanse staatsobligaties, EM-aandelen en dividendaandelen in de verkoop

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie