Nieuws

Hoge prijs van techbedrijven, zoals Apple, gerechtvaardigd

Apple heeft zich de laatste jaren getransformeerd van een producent van computers, tablets en telefoons in een veel breder concern dat perfect aansluit op de platformeconomie. Daar past een hogere waardering bij.

Apple is het eerste bedrijf ter wereld met een marktwaarde van 2.000 miljard dollar. Ondanks de coronacrisis is het aandeel dit jaar met 60% gestegen. De koers-winstverhouding (k/w) nadert de grens van 40. Hoe lang kan dat nog zo door gaan, vragen beleggers zich af. Is het niet teveel van het goede?

Alison Porter, co-manager van het techfonds van Janus Henderson Investors doet hier geen uitspraken over. Maar in een rapport zegt ze wel dat traditionele waarderingsmaatstaven bij Apple niet meer werken. Een hogere k/w is wat haar betreft terecht.

Lees ook: 20 redenen om voor tech te kiezen

Telefoons en computers

Het is niet zo lang geleden dat Apple werd gezien als vooral een producent van computers en telefoons. Daar hoorde volgens menig analyst een lagere k/w bij dan andere FAANG-bedrijven (Amazon, Facebook, Google en Netflix).

Maar volgens Porter is dat een achterhaald idee omdat Apple zich steeds meer ontwikkeld tot een platform voor allerlei technologieën.

Alison Porter van Janus Henderson Investors

Platformeconomie

“Er is bij Apple een tijdperk aangebroken waarbij de inkomsten uit de verkoop van mobieltjes dalen, maar die van andere divisies met een hoge groei stijgen.” Zij wijst onder andere op de app-store, muziek, patenten, Apple-care en Apple–TV. Daarnaast zijn er nog allerlei draagbare producten zoals airpods en Apple-horloges. 

“Dit heeft de perceptie over Apple veranderd van een bedrijf met een succesvol product naar een bedrijf met een succesvol ecosysteem”

Bij dat omgevormde Apple-concern hoort volgens Porter ook een hogere k/w. Daar komt nog eens bij dat ook de Apple-telefoons nog lang niet zijn afgeschreven. Integendeel, met de introductie van de 5G-telefoon in 2021 heeft Apple waarschijnlijk opnieuw een kaskraker in handen.

Apple handelt momenteel tegen een hogere k/w dan techbroeders Facebook en Alphabet. Dat verhoogt de druk op Apple om te blijven presteren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie