Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

President Joe Biden niet slecht voor beleggers

Wie heeft de beste kaarten op 3 november 2020? In de polls zitter president Donald Trump en uitdager Joe Biden weer dichter bij elkaar. Wat betekent de Amerikaanse verkiezingsuitslag voor beleggers?

Historische verkiezingen, zo worden ze nu al genoemd. Op 3 november kiest Amerika een nieuwe president. Tegelijk met de presidentsverkiezing wordt het gehele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat herkozen. Wat betreft het Witte Huis gaat de strijd tussen de Republikein Donald Trump en Democraat Joe Biden.

De polls en macromodellen wijzen op een comfortabele winst voor Joe Biden, maar de ervaring van 2016 leert dat de race nog niet is gelopen en spannender is dan de cijfers nu beweren. Tenminste, dat schrijven analisten van Schroders.

Joe Biden gaat vooropBron: BMO

Scenario's

De afgelopen weken geven de polls aan dat de marge die Biden eerder over Trump had, krimpt. Biden staat nu op een winstkans van 50%, Trump op 46%. Eigenlijk kan het dus nog alle kanten op, schrijven analisten van Wells Fargo. Wordt het weer een hele krappe winst voor een van de kandidaten en moeten stemmen herteld worden?

Wells Fargo heeft nog meer vragen. Gaan meer Amerikanen digitaal of per post stemmen omdat het coronavirus ze belet om naar het stemkantoor te komen? Welke invloed heeft dat op de uitkomst van de verkiezingen? Wat als een van de kandidaten voor de verkiezingen positief test op het coronavirus? Stort de hele campagne dan in.

BMO houdt rekening met drie mogelijke uitkomsten.

  1. Een overwinning van Biden met een "Democratic sweep". 
  2. Een overwinning van Biden met een Republikeins Huis van Afgevaardigden.
  3. Een overwinning van Trump met een Republikeins Huis van Afgevaardigden.

Consequenties voor beleggers

Wat betekent de uitkomst voor beleggers? Het maakt nog al uit wie wint. Met Biden in het Witte Huis gaan de belastingen voor bedrijven en (rijke) particulieren omhoog, zo is de algemene verwachting. Dat kan slecht uitpakken voor beleggers.

BMO gebruikt cijfers van Strategas Research Partners. Zij verwachten dat nieuwe of hogere belastingen voor bedrijven resulteren in een daling van 11% van de winst per aandeel.

Voor duurzame beleggers is Biden in het Witte Huis een hele vooruitgang. Met Biden zal de VS waarschijnlijk de klimaatafspraken van Parijs opnieuw ondertekenen en tal van klimaatmaatregelen opnieuw invoeren die Trump allemaal heeft afgeschaft, schrijft BMO. 

Ook wordt er verwacht dat met Biden meer regels en wetten worden ingevoerd op het gebied van gezondheidszorg en arbeidsrecht. Ook is hij minder fel op China en zal hij mogelijk bij blijvend hoge werkloosheid de arbeidsmarkt extra stimuleren. 

Onder druk

Voor beleggers in bepaalde sectoren - bijvoorbeeld de olie en gas en de gezondheidszorg - betekent een winst van Biden dat waarderingen onder druk komen te staan. 

Het scenario van winst voor Trump met de Republikeinen in de Senaat is een status quo-scenario. Op korte termijn zullen beleggers wellicht opgelucht zijn omdat er geen belasting bij komt, maar hoe zal Trump de coronacrisis verder 'oplossen' en hoe ver lopen de spanningen met China dan op? 

Winst van Biden hoeft niet automatisch negatief te zijn voor de internationale markten, aldus Schroders. “Als er een Democratische omslag in het Congres plaatsvind, dan zullen Amerikaanse aandelen het zwaar te verduren krijgen door invoering van hogere belastingen. Dat leidt tot een rotatie richting niet-Amerikaanse aandelen, met name als handelsspanningen afnemen.”

Wie wint verkiezingen VS 2020?

Bron: Schroders

Als Republikeinen de controle in de Senaat houden, lijken belastinghervormingen onwaarschijnlijk. Maar het buitenlandse beleid ligt met name bij de president. Deze combinatie ziet Schroders als best-case scenario voor markten.

Schroders: “Op de middellange termijn kunnen sectorspecifieke zaken opdoemen, die met name druk geven op de waarderingen van de Amerikaanse gezondheidszorg- en techsector. Beleggers die hierin overwogen zijn, dienen waakzaam te zijn.”

Op weg naar de verkiezingen

Ook interessant: Hoe presteren markten in de aanloop naar een Amerikaanse presidentsverkiezing? “Gemiddeld dalen de aandelenkoersen in de laatste drie maanden voorafgaand aan een verkiezing, telkens wanneer de zittende politieke partij verloor, maar stegen deze als de zittende partij won. Dit is ongeacht of de president een Republikein of Democraat was. Als beleggers menen dat Trump in november zal verliezen, zouden de markten nu meer risico's lopen om een daling in te zetten dan dat ze in de komende maanden zullen stijgen," aldus Schroders.

Beleggers houden zich in de maanden voor de verkiezingen veelal koest. Dat verandert als de uitslag bekend is. Over het algemeen doen beleggers betere zaken als een Democraat in het Witte Huis leeft.

Bron: Schroders


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie