Nieuws

Covid-19 gaat veel banen in de beleggingsindustrie kosten

Consultant Johnson Associates verwacht een golf aan ontslagen in de beleggingsindustrie. Covid-19-pandemie heeft beleggingsinstellingen laten zien dat vooral managers overbodig zijn.

Het coronavirus en het thuiswerken hebben bij actieve vermogensbeheerders het besef doen groeien dat ze te veel personeel hebben. Consultant Johnson Associates voorspelt dat dit niet zonder gevolgen blijft. Eind dit jaar en begin 2021 moet 10% van de werknemers in het Verenigd Koninkrijk vrezen voor zijn baan.

“Bedrijven hebben ontdekt dat ze veel efficiënter zijn dan gedacht", zegt Alan Johnson tegen Citywire. "Met de toename van thuiswerken en het gebruik van technologische hulpmiddelen blijken er minder managementlagen nodig te zijn. Dat is een aangename verrassing, maar voor het personeel een minder fijne boodschap.”

De banen zullen op verschillende niveaus verdwijnen, maar vooral in het middenmanagement en bij operationele diensten. De echte beleggingsexperts - de fondsbeheerders - lopen minder risico omdat hun kennis schaars is en van vitaal belang voor het overleven van beleggingshuizen.

Extra tegenwind

Het zijn overigens niet alleen vermogensbeheerders die door Covid-19 inzien dat ze met minder managers uit de voeten kunnen. Dat geldt net zo goed voor andere zakelijke dienstverleners, zoals banken en verzekeraars.

Beursgoeroe Jeffrey Gundlach van Double Line voorspelde een paar maanden geleden al dat in dit soort sectoren heel veel banen verloren zullen gaan. "Het gaat daarbij om mensen die nu nog goed verdienen met salarissen van 100.000 dollar of meer."

Corona heeft volgens Johnson daarnaast de lange-termijntrend versterkt waarbij actieve beleggingsfondsen steeds meer marktaandeel verliezen aan indexfondsen en ETF’s. Dat gaat ook banen kosten, net als tegen de 10% tot 15% lagere bonussen dit jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen