Nieuws

Europese ETF-beleggers stappen uit dividendaandelen

Europese verkopers van ETF's deden afgelopen maand goede zaken. UBS ETF en Xtrackers hijgen in de nek van marktleider iShares. Ook opvallend: Beleggers dumpten massaal dividendaandelen, aldus Detlef Glow.

De maand juli was opnieuw een positieve maand voor de Europese ETF-sector. De combinatie van bovengemiddelde verkoop en positieve prestaties van de onderliggende markten leidde tot een stijging van het Europese beheerde ETF-vermogen van 830 miljard euro per 30 juni 2020 tot 843,5 miljard euro eind juli.

De stijging van 13,2 miljard euro in juli was vooral het gevolg van instroom (+13,2 miljard euro), terwijl hogere koersen slechts 0,1 miljard euro bijdroegen aan de stijging van het Europese ETF-vermogen.

Obligatie-ETF's ook in juli gewild

raex

Aandelen uit de eurozone (+2,5 miljard euro) werden van alle ETF-categorieën afgelopen maand het meest gekocht, gevolgd door Amerikaanse aandelen (+2 miljard euro) en euro-bedrijfsobligaties (+1,3 miljard euro).

De aanhoudende stroom van dividendverlagingen lieten beleggers niet onberoerd. Dividendaandelen gingen massaal van de hand.

De Europese ETF-winnaars en verliezers van juli 2020

raex

iShares deed in juli (+4,9 miljard euro) de beste zaken, vóór UBS ETF (+3,6 miljard euro) en Xtrackers (+2,1 miljard euro). Voor iShares dat bijna 50% van de Europese ETF-markt in handen heeft, zal het juli-resultaat waarschijnlijk als tegenvallend worden beschouwd.

De dochter van BlackRock moet aan de bak om zijn positie te verdedigen tegen een oprukkend leger concurrenten. Slechts één van de tien best verkochte ETF's in juli kwam uit de koker van iShares. Dat was dan wel meteen de best verkochte ETF (+0,7 miljard euro) van de maand. De ETF bestaat uit een mand kredietwaardige Amerikaanse bedrijfsobligaties.

UBS ETF en Xtrackers zagen aan stoelpoten iShares

raex


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie