Nieuws

Golf aan gevaren in Japan

Rabo Research is somber over de economische vooruitzichten van Japan. De centrale bank en overheid kunnen weinig doen.

De Japanse economie staat er slecht voor. De staatsschulden schieten omhoog, het hoogtepunt in de werkloosheid is nog niet bereikt en de inflatie wil maar niet terugkeren.

Raphie Hayat van Rabo Research is niet echt te spreken over de vooruitzichten. Veel van de problemen van Japan spelen al jaren, maar COVID-19 heeft de zaken er volgens Hayat niet beter op gemaakt.

Zo zijn de groeivooruitzichten voor dit jaar met -4,8% weinig florissant. Bij inflatie wordt het volgens Hayat juist een strijd om prijsdalingen te voorkomen.

Geen speelruimte

Het vervelendste is misschien nog wel dat de overheid en de centrale banken de laatste maanden veel kruit verschoten hebben. Van hun kant valt daarom nauwelijks nog redding te verwachten. 

Het monetaire stimuleringspakket van de Bank of Japan staat nu al gelijk aan 21% van de economie. De overheid gooide een pakket in de strijd ter waarde van 43% van het bbp.

Sterke yen

Hayat verwacht niet dat daar nog veel bij kan komen, tenzij het echt gierend uit de klauwen loopt met de recessie, de deflatie en/of de waarde van de Japanse yen.

Hayat ziet bij 100 yen per dollar een kritisch niveau. Als de yen nog verder versterkt tegenover de dollar, dan zou er meer steun kunnen komen vanuit de centrale bank omdat anders de exportindustrie te grote schade oploopt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie