Nieuws
Coronavirus zet dollar blijvend onder druk
De dollar blijft zwak tegenover de euro zolang de regering-Trump het coronavirus niet onder controle krijgt. De euro-dollarkoers kan daardoor in 2021 oplopen tot 1,24 dollar per euro, zegt valuta-expert Ebury.
De Amerikaans beurs doet het dit jaar goed, maar dat geldt niet voor de dollar. De greenback heeft sinds maart grote sprongen gemaakt, eerst omhoog en daarna omlaag. En die trend omlaag houdt volgens valuta-expert Ebury voorlopig aan.
Dat heeft alles te maken met het coronavirus, zo zegt Ebury in een valuta-update. De eerste reactie van beleggers op de coronapandemie was een vlucht naar veilige havens waaronder de dollar. De euro verloor daardoor flink terrein en stond halverwege maart op een koers van 1,07 dollar per euro.
De grote ommekeer kwam in mei toen beleggers door begonnen te krijgen dat de Verenigde Staten minder succesvol zijn in het bestrijden van het virus dan andere landen. Met het verdwijnen van een aantal lockdowns in Azië en Europa nam bovendien de vraag toe naar meer riskante beleggingen zoals opkomende markten en junk bonds. Dat ging ten koste van de veilige dollarhaven en de euro-dollarkoers veerde terug naar 1,18, het hoogste niveau voor de euro sinds begin 2018.
Hoge werkloosheid
De vraag is of dat doorzet. Ebury denkt van wel. Het goede nieuws voor de Amerikaanse economie is dat de werkloosheid weliswaar harder is opgelopen dan in Europa, maar een flink deel van die banen is in de maanden mei tot en met juli weer teruggekomen, met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen.
Het stimuleringsbeleid van de regering-Trump wordt ook positief beoordeeld. Zo doet de Amerikaanse overheid weliswaar minder dan Europa om banen te behouden, maar daar staat tegenover dat er wel veel extra geld beschikbaar is voor sociale uitkeringen en bescherming van MKB-bedrijven.
Eerste golf
Het grote nadeel voor de dollar is dat het er bij de bestrijding van het virus nog altijd slecht uitziet voor de VS. Waar overheden in Europa inmiddels bang zijn voor een tweede golf, hebben de Amerikanen de eerste golf nog niet eens overwonnen.
Zo lang dit het geval is, houdt de eurozone volgens Ebury een streepje voor op de Amerikanen, zeker als er binnenkort ook een groot Europees stimuleringspakket wordt opgetuigd.
Ebury denkt dat de euro-dollarkoers door deze factoren voorlopig stabiel blijft liggen rond 1,19 dollar per euro. Eind 2021 kan die koers verder oplopen tot 1,24.