Nieuws

Waarom QE 2.0 niet tot hyperinflatie leidt

Centrale banken verruimen in hoog tempo hun balansen, waardoor de angst voor inflatie de kop opsteekt. Dat is niet nodig, zegt Martin Moryson van DWS.

De balans van de Fed stond vorig jaar nog op 18% van het Amerikaanse bbp. Dat is nu al 34%. In Europa is hetzelfde gebeurd. De balans van de ECB bedraagt inmiddels 52% van het bbp van de EU, tegen 40% aan het begin van dit jaar. Het gaat hard.

Logisch dat er gewaarschuwd wordt voor gierende inflatie. Immers, als geldpersen draaien, dan is inflatie nooit ver weg. In Duitsland weten ze er alles van.

Daar werden 100 jaar geleden meer marken bijgedrukt dan wenselijk. Bankbiljetten werden vervolgens gebruikt om de haard aan de steken. Een trauma was geboren.

Niet op straat

Toch is er nu van sterk oplopende inflatie geen sprake. De inflatie in Europa bedraagt minder dan 1%. Logisch, want het het nieuwe geld van de ECB bereikt, in tegenstelling tot Weimar toen, niet de Europese straat.

"Met een stijging van 9% op jaarbasis (mei) kun je niet echt stellen dat de Europese geldvoorraad in ruime zin (M3) nou bepaald de pan uitrijst," zegt Martin Moryson, hoofdeconoom Europa bij vemogensbeheerder DWS. 

Moryson legt uit: "De geldhoeveelheid in enge zin groeit hard en die leidt tot de verruiming van de balans van de ECB. Maar het geld van de ECB wordt alleen omgezet tot geld in ruime zin (M3) als de gewone banken ook meer geld uitlenen. Op dit moment gebeurt dat nauwelijks. In mei is het aantal kredieten aan burgers en het bedrijfsleven met slechts 4% op jaarbasis gestegen."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hamsterwoede banken

Waar gaat al het ECB-geld dan naartoe? Vooral naar de reservepotjes van de commerciële banken. Die houden nu meer geld in voorraad bij de centrale bank dan dat ze verplicht zijn. De positieve kant van het verhaal is dat niemand bang hoeft te zijn dat banken snel in geldproblemen zullen komen.

"Maar uit dat geld oppotten, blijkt wel dat de banken er nog niet helemaal op vertrouwen dat de economie herstelt en ook dat er een tekort is aan kredietwaardige leners. Wij staan dus niet te juichen over deze inflatiecijfers," aldus Moryson.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie