Nieuws

High yield-obligatiefondsen kunnen toeloop niet meer aan

Ook voor beleggers in high yield waren de laatste maanden een heftige achtbaanrit. Rentes schoten loodrecht omhoog, koersen gingen even hard omlaag. Inmiddels mag deze obligatiecategorie zich op de nodige populariteit verheugen, waardoor ook Robeco de fondsdeuren gaat sluiten.

Robeco zal zijn fundamentele high yield-obligatiesfondsen en mandaten per 1 september 2020 sluiten voor nieuw kapitaal. Reden is de sterke instroom in de afgelopen periode. Om de integriteit van de beleggingsaanpak te waarborgen, is nieuw geld niet meer welkom.

Er moet nog iets te kiezen blijven. De fondsen QI Global Multi-Factor High Yield en de QI Dynamic High Yield blijven wel open voor inschrijvingen.

Portfoliomanager Sander Bus schrijft in het begeleidende persbericht: "Sinds de marktcorrectie van Covid-19 in maart 2020 zien we een versnelde instroom in de beleggingscategorie en de fundamenteel beheerde hoogrenderende fondsen van Robeco. Aangezien high yield een capaciteitsbeperkende beleggingsklasse is, kan een te grote omvang invloed hebben op ons vermogen om outperformance te genereren en kan dit mogelijkerwijs onze conservatieve beleggingsfilosofie en -proces in de weg staan."

Wat waarschijnlijk ook meespeelt, is dat de marktomstandigheden niet langer overdreven gunstig zijn. In de laatste kwartaaloutlook The rules have changed concludeert het obligatieteam van Robeco dat een normalisatie van de bedrijfswinsten nodig is om deze rally te rechtvaardigen. "We hebben onze twijfels of dit zal gebeuren." Het team besluit constructief te blijven op investment grade, maar high yield-obligaties te onderwegen.

Meer sluitingen

Volgens Robeco-CIO Victor Verberk is de populariteit van de high yield-obligatiefondsen het gevolg van de sterke prestaties van de fondsen. "Het toont aan dat het team in staat is geweest om aantrekkelijke rendementen te realiseren, zelfs in deze marktomgeving." Op het moment van schrijven staat het wereldwijde high yield-fonds op een verlies van 3,8%. Dat is een procent beter dan de begeleidende benchmark.

Dat de Robeco-fondsen goed presteren, zal ongetwijfeld de toestroom van nieuw kapitaal hebben bevorderd, maar belangrijker is dat het high yield-klimaat sinds de grote sell-off in maart sterk is verbeterd.

Of zoals Eelco Ubbels van Alpha Research constateert: "De fund flows richting investment grade en high yield waren de afgelopen twee maanden overduidelijk. Dat de eerste soft en hard closes nu starten, is geen verrassing." Ubbels vreest dat er straks wel eens te weinig goede high yield-obligatiefondsen overblijven.

Centrale banken helpen

High yield is high risk. De rentes zijn hoog, maar defaults kunnen het rendement flink schaden. Dat verklaart waarom high yield-obligaties in crisissituaties bijna even hard onderuit gaan als aandelen. Kredietbeoordelaar Fitch verwacht dat dit jaar 5% tot 6% van de high yield-uitgevers failliet gaat.

Volgend jaar is het nog meer: tussen 7% en 8%. Wie nu vooral in het CCC-segment belegt, moet over stalen zenuwen beschikken, of weet niet wat hij doet. Met name in de zwaar gefinancierde schalie-industrie, een groot deel van de Amerikaanse high yield-obligatiemarkt, wordt een faillissementsgolf verwacht.

Daar staat tegenover dat de spreads sinds het uitbreken van de pandemie breder zijn geworden. De spread op Amerikaanse high yield steeg tijdens het uitbreken van de beurscrisis in een rechte lijn omhoog tot 11%, om vervolgens te dalen naar 5,5% nu. Bij Europese high yield was de spreadbeweging minder extreem: 8% op de piek, 4% nu. De risicovergoeding voor high yield-beleggers is de laatste weken flink gedaald, maar nog altijd hoog.

"De risicovergoeding voor high yield-beleggers is de laatste weken flink gedaald, maar nog altijd hoog"

Hulp is er van de centrale banken die er alles aan doen de rentes laag te houden. Dat dwingt obligatiebeleggers meer risico te nemen. Voor extra wind in de rug zorgt de Fed die inmiddels ook actief is in de Amerikaanse high yield-markt. De aantrekkelijkheid van de obligatiecategorie is verder een stuk groter geworden doordat de kredietwaardigheid van een flink aantal investment grade-uitgevers is afgewaardeerd tot junk. De schuld van deze fallen angels vindt de laatste maanden gretig aftrek, niet in de laatste plaats bij de Fed.

Consensus licht positief

Eelco Ubbels: "Tegen deze achtergrond is het niet onverwacht dat in de afgelopen maand de consensus over high yield-obligaties van neutraal naar positief is gestegen. Deze consensus wordt maandelijks geactualiseerd door Alpha Research aan de hand van de rapporten van 55 assetmanagers. Erg overtuigend is deze positieve consensus overigens nog niet: een kleine meerderheid van 43% is positief, 40% is neutraal en 17% houdt het op een onderweging."

Assetmanagers die neutraal zijn, rekenen volgens Ubbels vooral op het steunende beleid van de centrale banken. Of zoals HSBC AM schrijft: "Over het algemeen hebben wij een voorkeur voor activa die worden gekocht door centrale banken." KBC daarentegen wijst op het verwachte rendement van rond 1,4% voor euro high yield-obligaties. "Dat is redelijk aantrekkelijk in vergelijking met veilige overheidsobligaties uit de eurozone."

Kopers in de markt

Voor senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders bij Van Lanschot Kempen is de obligatiecategorie high yield de enige beleggingscategorie waar hij nog wel muziek in ziet, zo bleek uit zijn beleggingsupdate.

"Veel factoren die voor veilige bedrijfsobligaties gelden, gelden ook voor de hoogrentende categorie, zoals de mogelijkheid van hogere wanbetalingen. Maar het monetaire beleid en de lage rentes zijn positief. Dat geldt ook voor mogelijke directe steun vanuit centrale banken. In de VS gebeurd dat al, in Europa nog niet. Maar we denken dat ook overheden in Europa strategische sectoren, met soms een behoorlijk aantal bedrijven in de hoogrentende categorie, niet zomaar ten onder zullen laten gaan."

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het verstandig is om blind de high yield-obligatiemarkt te betreden. Zo is BlackRock overwogen high yield, maar mijdt het bedrijven uit de energiesector, "doordat het voor olieproducenten als gevolg van de lage olieprijs lastig wordt hun kortlopende schuld te herfinancieren." BlackRock zal niet de enige zijn die deze keuze maakt.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus