Nieuws

De beurszon komt op in het oosten

Fondsbeheerder Roderick Snell van Baillie Gifford verwacht dat Azië sterker uit de crisis komt dan de EU en VS.

In de economische theorie is het een bekend fenomeen dat er in tijden van crisis nieuwe trends ontstaan en innovaties in een stroomversnelling raken. Zo is het volgens vermogensbeheerder Roderick Snell van Baillie Gifford ook in Azië, waar de vooruitzichten voor de aandelenmarkt beter zijn dan in Europa en de Verenigde Staten.

Het eerste voordeel van de Aziatische landen (exclusief Japan) is dat ze als eerste uit de coronacrisis zijn gekomen. Ten tweede hebben de landen in de regio bijzonder daadkrachtig gereageerd op de uitbraak van pandemie.

Neem bijvoorbeeld landen als Taiwan en Vietnam, die nauwelijks last hebben gehad van Covid-19, terwijl het virus in Groot-Brittannië en de VS nog altijd door woekert.

Minder overheidssteun en staatsbemoeienis

Maar nog veel belangrijker voor de lange termijn is dat de Aziatische landen, in tegenstelling tot de EU en de VS, geen bakken met geld hebben uitgegeven om de recessie af te zwakken. Zowel het begrotings- als monetair stimuleringsbeleid was er gematigd. Voor de groei op de lange termijn en voor toekomstige generaties is dat gunstig.

Daar komt volgens Snell nog eens bij dat er in Europa een duidelijke trend is richting meer staatsbemoeienis. De bewegingsvrijheid van bedrijven wordt kleiner, wat door kapitaalverschaffers niet wordt toegejuicht. Neem de dividenddiscussie.

"We view the world potentially splitting between countries that have been well-managed in this pandemic – predominantly in Asia, and those that have not – mostly in the developed west."

Het zou Snell daarom niet verwonderen als steeds meer beleggers zich aangetrokken voelen door Azië, waar beleggers nog met open armen worden ontvangen en de rendementen hoger zijn.

De-globalisering geen probleem

Op bedrijfsniveau zou je verwachten dat Aziatische bedrijven last hebben van het verschuiven van productieprocessen naar het Westen. De-globalisering zal voor Azië slecht uitpakken, zo is de heersende gedacht. Snell denkt daar anders over. Sterker, hij verwacht dat het omgekeerde gebeurt.

De export vanuit Azië naar het Westen zal misschien dalen of stagneren, maar de eigen technologische innovatie krijgt een “boost”. Denk aan producenten van elektrische auto’s, computerchips, onlinehandel, duurzame energie, internetbedrijven, et cetera. Daar zit volgens Snell een enorm potentieel.

Er zijn  natuurlijk wel regionale verschillen waar beleggers rekening mee moeten houden. India zit economisch bijvoorbeeld in een mindere fase, terwijl China en Vietnam het juist uitstekend doen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie