Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Voorsorteren: Beleggen na corona

Is de coronapandemie eenmaal voorbij, dan wordt het er voor beleggers zeker niet eenvoudiger op, aldus BNP Paribas AM. Waar liggen de beste kansen op middellange termijn?

BNP Paribas AM heeft de outlook voor de middellange termijn, getiteld What to expect after the great pandemic of 2020, gepubliceerd. Beleggingsstrateeg Daniel Morris en Koye Somefun, hoofd multi-asset & solutions in de Quant Research Group, geven daarin hun beleggingsvisie over de post-coronaperiode. De belangrijkste boodschap: De zoektocht naar rendement wordt nog intensiever.

Op korte termijn blijven de rendementen op obligaties volgens Morris (foto) en Somefun waarschijnlijk laag door de geringe inflatie en de acties van de centrale banken om de rentes laag te houden. Dat geeft voeding geeft aan het langer-lager-mantra.

"De Amerikaanse Federal Reserve zal de beleidsrente waarschijnlijk enkele jaren op 0% houden. De doelstelling voor de middellange termijn voor de reële rente is duidelijk: Breng deze omlaag en houdt het daar."

Inflatiestrijd

De kortetermijneffecten van de coronacrisis op de Amerikaanse consumenteninflatie zijn negatief, waarbij de forse daling van de vraag leidt tot een daling van de inflatie. Voor de langere termijn is het beeld anders.

Naarmate de vraag zich herstelt, is het volgens Morris en Somefun denkbaar dat de economie tegen capaciteitsbeperkingen aanbotst. Maar dat zal nog wel duren, want BNP Paribas AM rekent niet op een V-herstel van de wereldeconomie. "De coronarcrisis zal zeker littekens achterlaten."

Daniel Morris van BNP Paribas AM

 

Ook om een andere reden kan er weer inflatie ontstaan. Problemen in productieketens door de afgekondigde lockdowns en de rivaliteit tussen de VS en China leiden beide tot omkering van de globalisering. Minder concurrentie en meer productie in de buurt zal prijzen hoger zetten, dus inflatie aanjagen. "Het valt echter te betwijfelen dat de-globalisering de desinflatie die uitgaat van verdere automatisering, een nog groter gebruik van technologie en door internet gedreven prijstransparantie zal kunnen overvleugelen," aldus Morris en Somefun. 

Liever risky obligaties

Voor een periode van vijf tot zeven jaar verwacht BNP Paribas AM dat de rente op euro-staatsobligaties met 1,1% kan stijgen. Voor Amerikaanse Treasuries is een plus van 0,7% voorzien. Voor beleggers in staatsobligaties is dat geen aanlokkelijk vooruitzicht.

Morris en Somefun zien daarom meer kansen in kredietwaardige en minder kredietwaardige bedrijfsobligaties, doordat de huidige ruime spreads smaller zullen worden. Wel adviseren zij om de Amerikaanse high yield-obligatiemarkt voorzichtig te benaderen, want die zal last krijgen van een stijging van de defaults. Veel verwacht BNP Paribas AM van de Britse high yield-obligatiemarkt. Die zou wel eens met 6,75% per jaar kunnen renderen.

raex

BNP Paribas AM zet verder in op inflation linked bonds. Ook emerging markets debt, mits in harde valuta, en convertibles staan op het kooplijstje van de Franse vermogensbeheerder. Ondanks de kosten wordt geadviseerd beleggingen in vreemde valuta af te dekken. Dat brengt de risico's sterk omlaag. Een uitzondering wordt gemaakt voor de Japanse yen. Die kan zonder hedge worden aangeschaft. 

Koye Somerfun van BNP Paribas AM

Lager aandelenrendement

Beleggers in aandelen moeten ermee rekening houden dat bedrijven ook de komende tijd last zullen hebben van vraaguitval. Ongetwijfeld zal ook het aantal defaults stijgen. Op basis van de verwachting dat de Amerikaanse economie sterk zal herstellen, is er geen reden de relatief dure Amerikaanse beurs te mijden.

Morris en Somefun (foto) verwachten dat met name techaandelen ook in de toekomst zullen profiteren van veranderend consumentengedrag en meer thuiswerken. "De hoge waarderingen van techbedrijven zullen automatisch dalen, naarmate de winsten van de bedrijven verder stijgen."

"De hoge waarderingen van techbedrijven zullen automatisch dalen, naarmate de winsten van de bedrijven verder stijgen"

Hoewel de aandelenwaarderingen in de opkomende markten mild zijn, zullen beleggers hun risicobeheer goed op orde moeten hebben om in deze landen te beleggen. De schade van minder wereldhandel, minder toerisme en een lagere olieprijs is per land sterk verschillend. Veel kansen zijn er met name in China. "De sterke beursresultaten zijn deels het gevolg van de snel genomen en daadkrachtige maatregelen van de Chinese regering en centrale bank," merken Morris en Somefun op.

raex

Ondanks de de huidige hogere waarderingen ziet BNP Paribas AM betere aandelenkansen in de VS dan in Europa. Voor de VS wordt een verwacht rendement voorzien van +5,25% (in dollars). Europese aandelen kunnen met +4,75% omhoog. Japanse aandelen zouden wel eens met 6,25% per jaar stijgen. Dat is een kwart procentje meer dan aandelen opkomende markten.

Luister ook naar de bijbehorende podcast met Daniel Morris en Koye Somefun

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie