Nieuws

Barsten in imago van dollar als reservemunt

De status van de Amerikaanse dollar als reservemunt in tijden van crisis wankelt volgens valutastrateeg Sameer Goel van Deutsche Bank. De vooruitzichten voor de Chinese yuan worden daarentegen steeds beter.

De Amerikaanse dollar geldt al tientallen jaren als de internationale reservemunt bij uitstek. Vooral in tijden van crisis zoeken beleggers de dollar op voor veiligheid.

De kracht en omvang van de Amerikaanse economie speelt daarbij een belangrijke rol, net als het feit dat de dollar vaak gebruikt wordt als onderliggende waarde bij internationale handels- en andere financiële transacties.

Aan het begin van de coronacrisis maakte de dollar zijn naam en faam ook waar, maar zo langzamerhand komen er barsten in het imago, zegt valutastrateeg Sameer Goel van Deutsche Bank in het CNBC-programma Street Signs.

30.000 nieuwe gevallen per dag

Dat heeft alles te maken met de moeizame omgang van de Amerikaanse regering met het coronavirus. "De exit-strategie van de Verenigde Staten uit de corona-lockdown ziet er slechter uit dan de rest van de wereld", meent Goel.

Hij wijst op het aanhoudend hoge aantal nieuwe besmetting in de VS dat momenteel rond de 30.000 per dag ligt. Dat is bijna evenveel als tijdens het hoogtepunt in april.

Donald Trump wijdt dat aan het grote aantal testen dat dagelijks wordt doorgevoerd, maar investeerders en epidemiologen zijn volgens Goel sceptisch. "Tegen de achtergrond van het hoge aantal besmettingen stijgen de zorgen bij beleggers of de Amerikaanse dollar zijn premie als reservemunt wel verdient.”

Chinese yuan in opmars

Volgens Goel zijn de vooruitzichten voor de Chinese yuan een stuk beter. Dat heeft met hun relatief succesvolle aanpak van het virus te maken, maar ook met het stijgende belang van de yuan in financiële markten en het belang van Chinese aandelen en obligaties in verschillende marktindices, zoals die van MSCI.

Een opmars van de yuan kan wel worden afgeremd door de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar en de spanningen die dit met zich mee kan  brengen in de handelsrelatie met de VS. Daar staat tegenover dat de vorig jaar overeengekomen eerste fase van een handelsovereenkomst tussen China en de VS redelijk veilig lijkt te zijn.

De yuan werd dinsdag verhandeld tegen een koers van 7,05 per dollar. Dat is een verbetering ten opzichte van de 7,15 in mei. Technisch gezien lijkt de middellange termijntrend nog wel in het voordeel van de dollar. Het hoogste niveau van de laatste tien jaar bereikte de yuan begin 2014 toen er net iets meer dan zes yuan in een dollar gingen. Begin deze eeuw lag de wisselkoers bij ongeveer 8,3.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen